DECLARAȚIA FORUMULUI CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ (FCRCHM) cu privire la Marșul Unionist din Piața Victoriei și la propaganda electorală deșănțată a U.D.M.R.

Distribuie pe:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), având reprezentarea legitimă a organizațiilor și populației românești, integrate în misiunea Forumului, se alătură îngrijorărilor întregii societăți românești față de cele două evenimente.

1. Participanții la marșul anual „Luptă pentru Basarabia" cu mesajul unionist, care s-a desfășurat sâmbătă, 24 octombrie 2016, în capitală, au manifestat pașnic, reamintind tuturor românilor despre năzuința unei patrii întregite prin întoarcerea Basarabiei la trupul țării-mamă, România.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) consideră că reacția violentă a jandarmeriei a fost disproporționată față de marșul pașnic al unioniștilor, jandarmii prin intervenția lor în forță au compromis idealul unionist și au străpuns adânc visul de unitate națională a poporului român. Modul în care a înțeles să acționeze jandarmeria a produs emoție și confuzie în rândul românilor, producându-se și încălcări grave ale dreptului democratic la liberă întrunire.

Considerăm că sunt vinovați cei care, aflându-se la comandă, au împins pe acei militari spre violență, dovadă că Statul Român este acaparat și cei aflați în fruntea lui sunt trădători străini de interesele cele mai naturale ale poporului român și acționează împotriva aspirațiilor țării.

Ecoul negativ al acțiunii iresponsabile a jandarmeriei române, cu efect descurajator pentru curățenia sufletească a tinerilor unioniști, care s-au exprimat civilizat în toți acești ani cât și acum, nu poate să fie trecut cu vederea.

Mai mult de atât, reacția publică întârziată a ministrului de interne, premierului și președintelui întărește convingerea trădării și ezitarea penibilă a asumării celor întâmplate.

S-au produs nouă, românilor, prejudicii de imagine și morale irecuperabile, s-a dat un mesaj descurajator fraților basarabeni de peste Prut, într-un moment când speranța lor este îndreptată spre consolidarea aproprierii de România și de U.E. odată cu alegerea în Moldova a unui președinte pro-european și stabilirea de relații firești cu țara-mamă, România. Cu alte cuvinte s-a deschis calea spre încurajarea forțelor care ne sunt ostile de veacuri.

Noi, românii ardeleni, care cunoaștem jugul milenar al asupririlor străine, negarea noastră ca națiune și limbă printr-un genocid de stat sistematic, de veacuri la rând, suntem sensibili și alături de frații noștri basarabeni, le cunoaștem durerea și rezistența în fața cnutului rusesc unde nu-i chip să se mai întoarcă.

În acest ultim ceas cerem autorităților Statului Român să ceară scuze și să îndrepte lucrurile, înainte de toate prin demiterea responsabililor din conducerea jandarmeriei, care aplică unități de măsură diferite dacă comparăm cu atitudinea jenantă a jandarmeriei la Târgu-Mureș în martie 2015 și 2016.

Solicităm ca autoritățile Statului Român, prin Ministerul de externe să nu stea indiferente, să iasă din pasivitate și să sprijine procesul electoral din Moldova prin punerea la dispoziția gratuită, în ziua votului, 13 noiembrie 2016, de mijloace de transport și curse speciale pentru cei 200 de mii de basarabeni, majoritatea tineri, aflați în România, pentru a se deplasa benevol în municipiile din țară unde sunt organizate și funcționează birouri electorale. Să îi ajutăm pe cetățenii Basarabiei Române să își poată afirma identitatea, să-i încurajăm să voteze pentru afirmarea națională știind că nu pot să o facă singuri.

2. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) constată cu îngrijorare escaladarea și îndemnul la încălcarea Constituției pe care îl face U.D.M.R. prin afișele electorale răspândite în orașele din Transilvania, însoțite de mesaje iredentiste și revizioniste ale celor care se declară conducătorii maghiarimii.

Știm cu certitudine că aceste acțiuni dușmănoase sunt dirijate din Ungaria, neîmpăcată cu istoria de după Trianon, 4 iunie 1920, însă, noi, românii, ne simțim marginalizați, dacă nu chiar abandonați de factorii de autoritate, de decidenții Statului Român, de la prefecții din județe, Guvern și până la președinte, că așteptăm la nesfârșit măsuri legale și constituționale.

Lașitatea tradițională a partidelor românești nu se dezminte, având însă grijă să facă ample manifestări, să fie prezente în mass-media și în alte împrejurări care să îi ademenească pe alegători, dar nu se poziționează ferm și să combată decisiv aceste manifestări șovine, antistatale și anti-românești.

Este ridicol că o asociație, denumită U.D.M.R., care se afișează un O.N.G. (ceea ce se traduce în organizație non- guvernamentală sau neguvernamentală) participă la alegeri pentru a acapara tocmai puterea guvernamentală, iar pe de altă parte partidele românești, stau îngenuncheate, cerșesc efectiv alianța, fiind dispuse la orice compromis, lăsând sub tăcere și ignorând pericolul intențiilor tot mai evidente de a destrăma România.

Întru-totul neadevărate și jignitoare sunt afișele electorale, continuate cu afirmațiile făcute în aceste zile de conducătorii U.D.M.R., aplaudați frenetic la Cluj-Napoca, prin refuzul lor de a recunoaște cum se cuvine veacul împlinit la 1 Decembrie 1918 și semnificația Marii Uniri a Națiunii Române. Se încearcă impunerea unui tip de regionalism identitar prin folosirea instrumentului ideologic politic, sub falsa definiție a dreptului la identitate ca un fenomen care a mai existat de destrămare a națiunilor și statelor naționale, ignorând în ce privește România, că a fost constituită în sorgintea unui proces de îndelungată evoluție istorică obiectivă.

Alimentarea atitudinilor segregaționiste și separatiste, care nu folosesc nici măcar maghiarilor obișnuiți, trebuie să înceteze. Fenomenul a devenit primejdios și este de datoria urgentă a autorităților și a partidelor românești să își clarifice public și fără echivoc poziția în fața alegătorilor cărora le cer votul.

Este deosebit de periculos și îngrijorător pentru noi, locuitorii din cele trei județe, că autoritățile române nu au luat măsuri legale împotriva celor care încearcă să intimideze justiția statului de drept, în cazurile de încălcare flagrantă a legilor siguranței naționale, din care exemplificăm: demonstrațiile de la Târgu Secuiesc, unde se anchetează acte de terorism, cazul de la Sântu Gheorghe, unde deputatul maghiar Marko Attila se sustrage de la răspundere, aflat sub protecția Guvernului Ungariei și la Târgu-Mureș, recent în cazul cunoscut al Colegiului „Unirea". Dacă autoritățile rămân în letargie, totul se escaladează, provocările se amplifică, cum este cazul recent din aceste zile ale discursului provocator și șovin la lansarea candidaților U.D.M.R. la Târgu-Mureș și incitarea populației maghiare la încălcarea legislației și perturbarea procesului de învățământ la Colegiul Național „Unirea", unde nu are ce căuta politica, propaganda electorală și extremismul deșănțat pro-hungarist.

În această problemă nu mai este loc pentru demagogie ieftină. De aceea, repetăm, se impune ca cele două mari partide românești să își clarifice declarativ și prin fapte poziția față de acest fenomen dăunător, iar autoritățile statului să stabilească prin acte de autoritate legale trufia nemeșistă, jignirea românilor și, în fine, psihoza hungaristă deja atât de deșănțată.

Sfântu Gheorghe - Miercurea-Ciuc - Târgu-Mureș

8 noiembrie 2016

Lasă un comentariu