Comercianții cu amănuntul, obligați să accepte plăți cu cardul!

Distribuie pe:

Președintele României a promulgat proiectul de lege prin care, de la 1 ianuarie 2017, comercianții cu amănuntul care realizează, anual, o cifră de afaceri de cel puțin 10.000 de euro (spre deosebire de plafonul actual de 100.000 de euro) vor fi obligați să accepte plăți cu cardul.

Actul normativ mai prevede că și firmele ce furnizează servicii de utilitate publică și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată, vor fi obligate să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit/credit. Astfel, acceptarea plăților cu cardul va deveni obligatorie pentru autorități, nu doar opțională, așa cum se întâmplă în prezent. Dacă vor refuza plata cu cardul, instituțiile publice și companiile furnizoare de servicii de utilitate publică vor risca amenzi între 20.000 și 50.000 de lei.

Firmele a căror cifră de afaceri depășește anual 10.000 de euro și care nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

În ceea ce privește băncile, constituie contravenție și se va sancționa cu sume cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei lipsa asigurării infrastructurii și a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată, iar refuzul băncilor de a instala terminale de plată se va sancționa cu amenzi de la 10.000 la 200.000 de lei.

Lasă un comentariu