Luni, 14 noiembrie, ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

Distribuie pe:

La iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 14 noiembrie este declarată Ziua Mondială a Diabetului, eveniment menit a oferi o mai bună informare persoanelor care suferă de această boală, dar şi publicului, în general, pentru a conştientiza riscurile şi consecinţele pe termen lung pe care le implică.

Pentru a marca această zi, Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) organizează azi, 12 noiembrie, ora 10, la Teatrul „Ariel" din Târgu-Mureş, o serie de prezentări medicale vizând prevenirea complicaţiilor în diabetul zaharat, determinări ale glicemiei, momente artistice, concursuri de poveşti şi desene realizate de copii, pe categorii de vârstă. Vor susţine comunicări dr. Irina Muntean, medic primar diabetolog, dr. Santha Klaudia, medic specialist pediatru, dr. Daboczi Matyas, medic rezident neurolog, iar Trupa „Happy Feet" va asigura partea artistică a manifestării.

Genericul sub care se desfăşoară evenimentele subsumate acestei zile este „Cu ochii pe diabet".

Conform statisticilor întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul adulţilor diabetici a crescut de la 108 milioane, în 1980, la 422 de milioane în 2014, estimându-se că până în anul 2030 se va ajunge la peste 550 de milioane. FID subliniază că, la nivel global, peste 193 de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat nu ştiu că au această afecţiune, diabetul fiind „un ucigaş silenţios, dar nemilos". Cele mai multe cazuri le reprezintă diabetul zaharat de tip 2. O persoană cu diabet zaharat de tip 2 poate trăi mulţi ani fărăsăştie că suferă de această boală, de aceea, diagnosticarea precoce este esenţială. Specialiştii FID atrag atenţia că diabetul este o cauză principală a bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular, a insuficienţei renale, iar complicaţiile pe termen lung sunt retinopatia diabetică (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei, ceea ce poate duce la orbire), neuropatia diabetică, o complicaţie în care sunt afectaţi nervii şi care, în asociaţie cu o circulaţie sanguină deficitară la nivelul membrelor inferioare, creşte riscul de ulceraţii şi amputaţii la acest nivel.

În 2015, Ministerul Sănătăţii raporta 999.192 de persoane cu diabet aflate în evidenţe şi 73.740 de cazuri diagnosticate pe parcursul anului, ceea ce înseamnă 202 cazuri noi pe zi. Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în timp de 10 ani (2006-2016) numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de şase ori.

La Târgu-Mureş, Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) s-a înfiinţat în urmă cu 10 ani şi are ca scop sprijinirea copiilor diagnosticaţi cu diabet şi a familiilor acestora, prin organizarea unor manifestări destinate unei mai bune înţelegeri a problemelor generate de diabet, „o boală care, dacă nu este bine controlată, ucide în tăcere". (surse- idf.org, fadr.ro, diabforum.ro)

Lasă un comentariu