Legea antirisipă alimentară a fost promulgată!

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 17 noiembrie 2016, legea care prevede obligarea comercianților din sectorul agroalimentar să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, însă noile prevederi vor intra în vigoare doar la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum vor trebui vândute la un preț redus, iar ulterior, dacă nu sunt vândute, vor trebui donate anumitor entități, urmărindu-se, astfel, atât reducerea risipei alimentare (situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse), cât și ușurarea funcționării instituțiilor sau organizațiilor nonguvernamentale cu rol social.

În acest sens, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligați să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea produselor.

Cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preț redus sau a ofertelor promoționale, comercianții vor fi obligați să le sorteze și să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor.

Dacă nu se reușește vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, acestea vor trebui donate anumitor entități din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni).

Dacă produsele alimentare sunt improprii consumului uman, ele vor fi redirecționate pentru consumul unor categorii de animale, iar dacă acestea nu sunt potrivite nici pentru consumul animal vor fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.

Operatorii economici care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei (pentru microîntreprinderi), de la 3.000 la 6.000 de lei (pentru întreprinderile mici și mijlocii) și de la 6.000 la 10.000 de lei (pentru firmele mari). 

Lasă un comentariu