BOALA PARKINSON, LEGATĂ DE MICROBIOMUL INTESTINAL

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la „California Institute of Technology", citați de descopera.ro, susțin că flora bacteriană intestinală ar putea juca un rol major în apariția bolii Parkinson.

„Studiul nostru a demonstrat că schimbările în structura populației de bacterii intestinale, și chiar a bacteriilor în sine, contribuie în mod activ la deteriorarea funcțiilor motorii - semn distinct al bolii Parkinson - și chiar ar putea fi o cauză a acestora.

Am descoperit, în premieră, o legătură biologică între microbiomul intestinal și boala Parkinson, această cercetare dezvăluind faptul că o boală neurodegenerativă își poate avea originile în intestine, nu numai în creier, așa cum s-a crezut până acum.

Boala Parkinson este cauzată de acumularea în neuroni a proteinelor alfa-sinucleine (Alpha Syn) anormale, ceea ce cauzează efecte toxice în celulele ce eliberează dopamina, localizate în regiunile din creier care controlează mișcările. Ca urmare, pacienții se confruntă cu simptome debilitante, precum tremur, înțepenirea mușchilor, încetinirea mișcărilor și afectarea mersului.

Rezultatele noii cercetări, efectuată pe șoareci de laborator, demonstrează că flora bacteriană intestinală exacerbează simptomele motorii, contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine.

Descoperirea are implicații importante în tratamentul contra bolii Parkinson, deschizând posibilități complet noi pentru tratarea pacienților.

În cazul multor afecțiuni neurologice, tratamentul convențional presupune administrarea unui medicament către creier. Însă, dacă boala Parkinson este, într-adevăr, cauzată nu doar de schimbări la nivelul creierului, ci și în microbiomul intestinal, atunci nu va fi nevoie decât de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai ușor de făcut.

Acest nou concept duce la terapii mai sigure, cu mai puține efecte secundare în comparație cu cele actuale. În prezent, terapiile împotriva Parkinson se concentrează pe creșterea nivelului de dopamină din creier, însă acestea au efecte secundare grave și, uneori, își pierd eficacitatea după administrarea îndelungată.

Boala Parkinson afectează aproximativ 10 milioane de persoane din lumea întreagă, ceea ce o face să ocupe locul al doilea în topul celor mai des întâlnite boli neurodegenerative, după Alzheimer", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu