Scrisoare deschisă adresată colegilor profesori de peste Prut

Dragii noștri dascăli de limbă românească,

Sărbătorile de iarnă din anul acesta ne-au fost, inexplicabil, umbrite de unele declarații, de-a dreptul periculoase și chiar iresponsabile, ale unui moldovean ajuns președinte, culmea, prin vot democratic.

Nu știu cum vă simțiți domniile voastre atunci când acest personaj își permite să vă dea „ordin" ca să vă întoarceți iarăși la limba cea „moldovenească" și la alfabetul „chiriliței", supărându-l postmortem pe însuși poetul basarabean Grigore Vieru care se plângea: „…că-i mănâncă zilele limba cea moldovenească".

Ne mai miră apoi faptul că tineretul studios, de altfel bine educat și cu mult bun-simț nu se revoltă și nu-i explică furiosului domn, declarat „rusofon" și ajuns demnitar, că în primul rând învățații romaniști de la Sankt-Petersburg au arătat, pe baze științifice, că: „…În R. Moldova, stat suveran și independent, se vorbește și se scrie o limbă de origine latină care poartă numele de limba română".

În literatura noastră există și o poezie, pare-mi-se, având titlul „Cu bățu-n mâini înveți pe câini bontonul". În replică, președintelui intrus într-ale lingvisticii i s-ar putea zice: „Cu cartea măsluită, tu crezi că dai dovadă de bonton?! Nicidecum. S-o știi, amice, că „dai cu oiștea-n gard", stimate domnule președinte Igor Dodon!

Nu vă lăsați, stimați colegi, întorși din cale și nu permiteți ca adevărul să vă fie schilodit iar tineretul vostru mințit și umilit.

Aveți o datorie de onoare, ca-n voință și-n demnitate, Luminile Crăciunului sărbătorit în aceste zile la Dvs. să Vă călăuzească pașii în Noul An 2017 prin optimismul urării noastre vechi și tradiționale auzită pe întreg cuprinsul pământului românesc:

LA MULȚI ANI, frați și prieteni!

De bun augur vă fie anul care precede Centenarul Marii Uniri de la 1918!

Și, să nu uităm o clipă ce ne spunea, frumos și limpede, poetul Alexei Mateevici: „Limba noastră (n.n. cea română)" pe moșie-i revărsată" … „Înviați-vă dar graiul cel cu românești cuvinte …", pentru că această scumpă și sfântă COMOARĂ trebuie păstrată și mereu apărată.