Venituri mai mari pentru actori, studenți și pensionari

Textul unei ordonanțe de urgență adoptate vineri de Guvern majorează salariile unor categorii de bugetarii, crește alocația pentru bursele studenților de la 83 de lei la 201 per student și ridică valoarea punctului de pensie la 1.000 de lei, transmite News.ro.

Printre măsuri se numără creșterea punctului de pensie cu 9%, până la 1.000 lei, creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei și gratuitate pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa a II-a, precum și creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei. Majorarea pensiei minime se va aplica de la 1 martie 2017.

OUG prevede și majorarea cu 50% a veniturilor actorilor și a altor categorii de artiști. „Personalul de execuție din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum și a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții", anunță Guvernul.

Salariile angajaților din administrația locală au crescut cu 20%, însă de majorare nu vor beneficia consilierii locali și județeni, președinții consiliilor județene și primarii și viceprimarii.

„Finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale. Până acum, finanțarea se asigura în proporție de maxim 90% de la bugetul de stat", este o altă măsură a Guvernului.

Potrivit textului OUG, impactul bugetar al Ordonanței este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se așteaptă venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea în vigoare a măsurilor, însă cheltuielile bugetare vor crește cu 5,5 miliarde de lei. În textul OUG nu este cuprins și impactul bugetar calculat pentru anii viitori.

Lasă un comentariu