Clasa de mijloc din România câștigă... 2 euro pe oră!

Distribuie pe:

Potrivit unui clasament dat publicității de Institutul European de Statistică (Eurostat), între cei mai bine și cei mai prost plătiți angajați din România există o diferență uriașă, a doua (după Bulgaria) dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Documentul precizează că, în România, cei mai bine plătiți 10% angajați câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai prost plătiți 10% dintre salariați.

„România înregistrează dezechilibre salariale și atunci când comparația se face cu câștigurile clasei medii. Cei mai bine plătiți angajați români câștigă de 2,5 ori mai mulți bani decât media salariilor clasei de mijloc. Iar clasa de mijloc câștigă de aproape două ori mai mult decât cei mai prost plătiți români.

Cei mai bine plătiți români primesc, în medie, 5 euro, pe oră. Cel mai prost plătiți câștigă un euro pe oră, iar câștigul clasei medii este de 2 euro pe oră. Această cifră plasează clasa de mijloc a României pe penultimul loc în Europa. Doar bulgarii câștigă mai puțin (1,7 euro pe oră)", precizează Eurostat.

Comparativ, clasa de mijloc din Ungaria câștigă 3,7 euro pe oră, din Polonia - 4,7 euro, din Cehia - 4,6 euro, din Muntenegru - 3,4 euro, din Serbia - 2,2 euro, cel mai bine câștigând clasa de mijloc din Danemarca - 25 de euro pe oră, Irlanda - 20 euro, Suedia -18,5 euro, Norvegia - 28 euro, și Elveția - 30 de euro pe oră. 

Lasă un comentariu