Avem nevoie și de spitale!

Distribuie pe:

Un portar exigent păzește poarta Spitalului Județean din Târgu-Mureș. Accesul în curtea spitalului este permis doar persoanelor fără mașină. Îi explic că vreau să ridic un bolnav greu deplasabil și-l rog să-mi permită să intru până la intrare în spital, cu mașina. Omul, foarte categoric, îmi spune că nu am voie, și-mi recomandă să-l aducă infirmierul cu un cărucior. Las mașina, pe o margine de trotuar și mă întorc să intru în spital, aici, o ceată zgomotoasă de țigani negociau cu un agent de pază, care le interzice să se deplaseze spre holul unde sunt lifturile. O țigancă, pusă pe ceartă, se furișează pe lângă agentul de pază și fuge pe hol, agentul, lasă ușa deschisă și fuge după ea comentând ungurește. Profit de ocazie și mă strecor spre scările care duc la etaje. Este ora 12,30, și aici întâlnesc un dute-vino neîntrerupt. Înseamnă că mai există și altă cale de acces. Urc să-mi caut prietenul, tocmai la etajul 7. Mă gândesc, cum vom coboarî dacă liftul este ocupat în permanență? În sfârșit, ajung la etajul 7 și intru în clinică. Aici, spre deosebire de zloata și hărmălaia din holul de la intrare, este curățenie și liniște. Pe hol sunt asistenți, mulți medici rezidenți, și nici un bolnav care să umble brambura. Nimeni nu are treabă cu mine, nu mă întreabă cum am intrat, ce caut. Ezit să pășesc în salonul în care mă așteaptă prietenul meu, de teamă să nu fiu chestionat cum am ajuns acolo în afara orelor de vizită. În salonul supraaglomerat sunt zece bolnavi, mulți din alte județe. Multă suferință, bolnavii sunt sub aparate și te cutremuri când le citești în ochi neliniștea. Infirmierii aduc mâncarea de prânz la patul bolnavilor. Mi-am întrebat amicul dacă este mulțumit de mâncarea din spital. Mi-a răspuns că este bună, nu se poate plânge. Îl deranjează doar că nu se poate odihni din cauza oftatului vecinilor de pat. Mă aștepta șezând pe marginea patului, bucuros că merge acasă, chiar dacă acolo găsește o garsonieră rece, singur, doar un vecin din când în când îi deschide ușa și-l întreabă de sănătate sau dacă are nevoie de cumpărături. În sfârșit i se înmânează scrisoarea medicală de externare, o rețetă de medicamente pe care trebuie să le cumpărăm de la o farmacie. Pornim spre lift, refuză să-l pun într-un cărucior și se sprijină de mine cu o mână, cu cealaltă mână se sprijină pe o cârjă. În fața liftului, așteaptă mai mulți bolnavi, medici și personal medical. Avem noroc și ne strecurăm în liftul destul de spațios. Ajunși în înghesuiala din holul de la intrare, ne ferim să nu fim împinși. Cu chiu, cu vai, ajungem la mașină. Răsuflăm ușurați.

Și-mi cere să dau drumul la încălzire. Doamne, câtă lume tristă își caută sănătatea în acest spital! Nu ai ce le reproșa medicilor, personalului medical. Singurul reproș este la adresa guvernanților. O dată, sunt prea puține spitale, raportând la câți bolnavi sunt în jurul nostru din cauza sărăciei. Apoi, afluxul mare de bolnavi din alte județe, știut fiind faptul că în fiecare reședință de județ există spitale județene. În mod sigur, bolnavii sunt atrași spre Târgu-Mureș și datorită renumelui generat de medicii universitari, de dotări, de faptul că aici s-au făcut diverse intervenții medicale în premieră pe țară. Mai există policlinici și spitale private, dar cu tarife inaccesibile pentru un pensionar sau un angajat cu salariul modest, de minim pe economie. Din ce bani să-și achite bietul bolnav consultația și tratamentul

într-un asemenea spital? Amintim și faptul că în spitalul de stat se achită o anumită taxă, să-i zicem de „bunăvoință", taxă benevolă, fiindcă, cu mici excepții, mai există și medicii care pretind această taxă. De bună voie și nesilit de nimeni, bolnavul sau familia face tot posibilul și pleacă de la principiul că dacă vrei să fi vindecat musai să-i strecori medicului, în buzunarul halatului, plicul cu o atenție.

Mi-am întrebat prietenul dacă a cotizat la medicul care l-a tratat? Mi-a declarat că nu l-a obligat, nu i-a cerut nimeni bani, dar a considerat că trebuie să se revanșeze pentru atenția cu care a fost tratat.

Soluția propusă de pacienți și de medici pentru o reformă autentică în sănătate ar fi construirea unui spital regional în Târgu-Mureș, cu dotări de ultimă generație, cu medici de înaltă calificare. Ideea este veche, de când destinele sănătății erau conduse de un ministru liberal, contabilul Eugen Nicolaescu, ex-parlamentar de Mureș, când s-au investit bani grei într-un proiect nefinalizat. Poate cineva să ne spună cine și-a însușit și ce s-au ales cu banii cheltuiți în acel proiect? Din câte suntem informați, primarul nostru, dr. Dorin Florea, și-a manifestat nemulțumirea în legătură cu refuzul autorităților centrale în construcția unui spital regional în Târgu-Mureș. Am auzit și voci care comentau că după revoluție în municipiul Târgu-Mureș s-au construit numai biserici și case de rugăciune, dar niciun spital nou. Noroc cu Spitalul Județean construit de regimul comunist, că cele vechi au fost doar cârpite în democrație. Foarte bine că s-au construit biserici și case de rugăciune, aveam nevoie de aceste așezăminte, pentru vindecarea bolilor sufletești, dar avem nevoie și de spitale noi, pentru vindecarea bolilor trupești. S-a mai discutat și despre un posibil proiect american, pentru construirea unui centru de cercetare medicală, undeva, pe Aeroportul vechi. Au trecut ani și nimeni nu mai amintește de acest proiect. Într-o vizită prin târgul nostru, un pastor adventist din SUA a promis că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea va fi sprijinită să construiască un spital modern, în Târgu-Mureș. Foarte bine, o inițiativă mai mult decât lăudabilă, dar să nu fie și această promisiune, doar așa, pentru imagine. Veți spune că avem un spital modern, „Nova Vita", cu policlinică, cu farmacie și toate utilitățile. Mă întreb câți dintre noi au acces la acest spital, unde medicii deservesc și spitalele de stat, iar cazarea și tratamentul presupun o avere. Totuși, și la acest spital privat, reamenajat într-o clădire a fostei Societăți TCM, este aglomerație și, dacă vrei confort sporit, plătești.

Subiectul despre asigurarea unei asistențe de sănătate civilizate este extrem de delicat și sensibil. Prin acest material încercăm să invităm cititorii să ne trimită, spre publicare, opinii despre oportunitatea investițiilor într-un spital regional, la noi, în Târgu-Mureș. Așteptăm părerile dumneavoastră și poate găsim și un parlamentar dispus să se bată pentru această idee.

Lasă un comentariu