În ședința din 25 ianuarie 2017, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și proiectul de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse.
„Plenul CSM a apreciat că procedura adoptării proiectelor menționate pe calea unei ordonanțe de urgență a Guvernului nu întrunește cerințele constituționale ale art. 115 alin. (4) din Constituția României și nici pe cele ale art. 73 alin. 3 lit. i din legea fundamentală, în ceea ce privește proiectul pentru grațierea unor pedepse.
Constituția României prevede, în cuprinsul art. 115 alin. (4), că Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora.
Apreciem că acordarea grațierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanțe de urgență, acest act de clemență reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art. 75 alin. 3 lit. i din Constituția României și art. 2 din Legea nr. 546/2002 privind grațierea și procedura acordării grațierii.
Pe de altă parte, deși s-a motivat că se urmărește armonizarea dispozițiilor Codului penal și Codului de procedură penală cu decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curții Constituționale", își motivează CSM decizia.