Autonomia Ținutului Secuiesc: proiect de lege inițiat de zece cetățeni români de etnie maghiară

Distribuie pe:

Potrivit HotNews.ro, zece cetățeni români de etnie maghiară au inițiat un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind însoțită de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Inițiativa are nevoie de 100.000 de semnături din minimum zece județe pentru a fi depusă la Parlament și votată.

Inițiativa prevede înființarea Ținutului Secuiesc ca și ,,comunitate autonomă cu personalitate juridică". Teritoriul Ținutului Secuiesc ar urma să cuprindă județele Hargita și Covasna, precum și o parte din județul Mureș.

Ținutul Secuiesc ar urma să aibă autonomie administrativă și politică în raport cu statul român, iar limba maghiară ar urma să fie limba oficială, la fel ca și româna. Ținutul Secuiesc ar urma să fie condus de un președinte ales prin vot.

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului de inițiativă legislativă, arătând că vizează ,,crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar roman" - fapt interzis de Constitutie.

Potrivit Articolului 74 din Constituție, minimum 100.000 de cetățeni pot iniția un proiect de lege. Cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

Dacă grupul de inițiativă va strânge semnăturile cerute de Constituție, proiectul va fi depus la Parlament, unde va fi votat. Având în vedere componenta actuală a Parlamentului României, șansele ca un asemenea proiect să fie votat sunt inexistente.

Președintele Comitetului de Inițiativă pentru această inițiativă legislativă este Arus Zsolt Istvan, cetățean din Gheorgheni din judetul Harghita. Ceilalți nouă inițiatori sunt, de asemenea, harghiteni.

Lasă un comentariu