Actualitatea transilvană - Mutarea statuilor încinge spiritele în Oradea

Distribuie pe:

Municipalitatea orădeană anunță, printr-un comunicat, că, la 22 august, au început lucrările de montare a statuii Sfântului Ladislau în curtea exterioară a Cetății Oradea, unde au sosit deja primele componente ale monumentului.

Potrivit documentului citat, “ideea realizării acestei statui s-a născut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea regelui drept sfânt.

Pe baza unui proiect prezentat de primarul Florin Birta și de episcopul Böcskei László, Primăria Oradea și Episcopia Romano - Catolică s-au înțeles încă de anul trecut să amplaseze o statuie ecvestră a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea, locul în care, cu secole în urmă, au mai existat două asemenea statui”. Astfel, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local din mai 2022, Municipiul Oradea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune au convenit să colaboreze pentru amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea.

Statuia ecvestră, înaltă de 5,3 metri, este opera lui Árpád Deák, turnarea în bronz fiind realizată de Ovidiu Petroman la Zimandu Nou, în județul Arad. Realizarea sa a fost sprijinită de guvernul ungar și de comunitatea maghiară din Oradea, fiind organizate mai multe colecte. Monumentul îl înfățișează pe Sf. Ladislau călare, purtând pe cap o coroană și având în mână o bardă. Árpád Deák a declarat că a încercat să creeze o figură clasică, maiestuoasă și spiritualizată a Sfântului Ladislau, considerat drept întemeietor al Oradiei.

Potrivit primarului Florin Birta, statuia este un “omagiu istoric” adus regelui-cavaler și scoate în evidență caracterul multietnic și multicultural al orașului, moștenirea Sfântului Ladislau reprezentând un angajament curajos față de credința creștină și apartenența la identitatea europeană.

Dezbateri aprinse și reacții virulente ale opiniei publice au existat încă din 2018, când statuia domnitorului Mihai Viteazu a fost scoasă din piața din centrul orașului, în locul ei fiind amplasată statuia Regelui Ferdinand, îndepărtată după Al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost recondiționată și reașezată pe locul pe care îl ocupa înainte de a fi înlocuită cu cea a lui Mihai Viteazu. (foto -https://gazetadecluj.ro/)

Edilii din Oradea precizează că, în esență, este vorba de un proiect de mobilitate urbană, de reorganizare și modernizare a orașului și că, potrivit proiectului, statuia voievodului român va fi amplasată într-o nouă piațetă - aflată în construcție - care îi va purta numele, în zona Catedralei Ortodoxe din oraș.

Voci critice din rândul unor organizații românești apreciază că demersurile administrației orădene pun sub semnul întrebării modul în care sunt reflectate istoria și identitatea culturală în spațiul public, subestimând rolul și contribuția românilor în istoria regiunii:

“A fost o întâmplare că la Sibiu, în loc de Horea, Cloșca și Crișan, în centru este călăul lor, Brukenthal. A fost o întâmplare că la Turda, Avram Iancu încurca arhitectura fondurilor europene din centrul orașului. A fost tot o întâmplare că la Carei s-a proțăpit, tot în centru, statuia autorului imnului Ungariei în timp ce Monumentul Ostașului Român va fi îngrădit de plăci din beton? Tot o întâmplare a fost și că la Alba Iulia, acolo unde de 1 Decembrie defilează unii în uniformele Armatei Imperiale Habsburgice, s-a ridicat statuia lui Bethlem, fost principe al Transilvaniei.

Tot întâmplare a fost că Emanuil Gojdu, tot la Oradea, a fost mutat din centru într-un parc, iar Mihai Eminescu a stat într-o cușcă de lemn vreo 4 ani… Întâmplător, la Cluj-Napoca, Lucian Blaga, Mihai Eminescu și Memorandiștii au fost lăsați fără soclu și fără nume. Desigur tot întâmplător, la Valea Uzului, unii nu au loc de crucile eroilor armatei române… Dar cine a fost sceptic și a considerat toate astea doar niște întâmplări, se mai îndoiește acum că, de fapt, totul se înscrie într-o strategie de ștergere a identității, istoriei, memoriei naționale românești din Transilvania? Adică mai clar de atât, ce vreți: în locul lui Mihai Viteazu este Ladislau al Ungariei!”, a scris Mihai Tîrnoveanu, de la organizația “Calea Neamului”.

Reprezentanții Primăriei Oradea explică, însă, că prin noile modificări “se încearcă readucerea în contemporaneitate a elementelor care au existat în istoria orașului, astfel încât Ladislau a fost adus pe locul lui din Evul Mediu, iar lui Ferdinand i s-a dat înapoi locul din Piața Unirii, în timp ce pentru Mihai Viteazul se construiește o piață care-i va purta numele și va fi un punct important al orașului”: “Cred că aceste personalități trebuie marcate și apreciate pentru ce au făcut pentru istoria orașului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (...). De aceea, cred că aceste inițiative sunt binevenite și vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea” precizează primarul Florin Birta.

Proiectul, finanțat cu 32 de milioane de euro, va fi gata în primăvara anului viitor. Tot atunci va fi readusă și statuia lui Mihai Viteazul și, după 6 ani de la “dispariție”, va fi inaugurată pe noul amplasament, dau asigurări edilii din Oradea. (surse - MTI, hungarytoday.hu, desteptarea.ro., oradea.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu