Noi nu ne vindem țara, o distrugem…!

Distribuie pe:

În perioada de glorie a socialismului, când s-a investit masiv în toate domeniile economice din România, la marginea municipiului Târgu-Mureș, la intrarea dinspre Sighișoara, s-a înființat Stațiunea de Cercetare și Producție, cu profil de activitate în cultura mărului, colecție de soiuri de pomi fructiferi, cultura arbuștilor fructiferi. La înființarea acestei stațiuni, conducerea județeană a avut în vedere aprovizionarea municipiului Târgu-Mureș cu o gamă diversificată de fructe pe toată perioada anului. Pentru realizarea acestui deziderat, în mijlocul livezii s-a construit un Depozit frigorific cu temperatură controlată.

După „revoluția" din decembrie 1989, când s-a distrus cercetarea științifică din România, au început și aici distrugerile. Terenul a fost revendicat de foștii proprietari, sediul stațiunii a devenit o ruină, depozitul frigorific a fost vândut la licitații la bucată, pe celule frigorifice. Fără tratamente fitosanitare, fără tăieri de întreținere, livada cu meri și colecțiile de soiuri au intrat în declin, iar plantațiile cu soiuri valoroase de zmeur, coacăz roșu și negru, mur, alun, au fost distruse, mai bine zis, s-a furat un material săditor de o valoare inestimabilă. La un moment dat s-a propus mutarea Direcției Agricole în fostul sediu al stațiunii și amplasarea în zonă a unui sistem cu tunuri antigrindină. Datorită unor tertipuri juridice, tergiversări prin instanțele de judecată, ideea a fost abandonată și cu „bunăvoința" Academiei Agricole și a Ministerului Agriculturii, cu ură și patimă revoluționară, treptat, din toată investiția pe banii poporului s-a ales o ruină.

La începutul lunii februarie, s-a intrat cu drujbele și buldozerul în livada de meri. Culmea ironiei, peste drum de livada abandonată s-a construit un supermarket, unde se oferă târgumureșenilor mere din import. Fenomenul poate fi considerat un paradox cu specific românesc. Distrugi o investiție cu capital românesc capabilă să funcționeze, să asigure fructe proaspete și locuri de muncă pentru mai mulți cetățeni, iar pe de altă parte încurajezi agricultura din țările vecine, prin importuri masive de fructe. Strigător la cer ce se petrece cu avuția națională! Din păcate, previziunile ctitorului României moderne se împlinesc, distrugătorii țării lucrează, n-au liniște.

Dincolo de aceste aspecte, dr. ing. Mihai Tomșa, unul din marii specialiști ai pomiculturii din Transilvania, ne-a declarat că livada din discuție poate fi salvată prin lucrări tehnologice, iar înființarea unui nou hectar de livadă în condițiile actuale se ridică la 50.000 de euro. Fără comentarii…!

 

Lasă un comentariu