Angajatorii mureșeni care utilizează substanțe cancerigene, verificați de ITM

Distribuie pe:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș se alătură, prin controale și acțiuni de conștientizare la angajatorii care utilizează substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala, la campania națională inițiată de Inspecția Muncii.

Printre substanțele considerate cancerigene, se numără azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea țițeiului și cărbunelui și fibra de sticlă.

Potrivit Inspecției Muncii, domeniile economice în care lucrătorii sunt expuși riscului de cancer profesional sunt agricultura, industriile extractivă, petrolieră, petrochimică, textilă, ceramică, a lemnului, de parfumuri, a sticlei, a cauciucului, laboratoarele de cercetare, construcții, gaz, șantiere navale, tratamentul metalelor, transporturi aeriene și feroviare, imprimerii, sectorul sanitar, coafor.

Pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenți cancerigeni, angajatorul este obligat să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucrătorii nu mănâncă și nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanțe cancerigene și să le pună la dispoziție grupuri sanitare și dușuri suficiente.

Totodată, angajatorul este cel care pune la dispoziția lucrătorilor echipament gratuit de protecție și supraveghează utilizarea lui corectă, amenajând și locuri speciale pentru depozitarea separată a echipamentului individual de protecție de îmbrăcămintea de stradă.

Măsurile de prevenire și protecție trebuie să țină cont de persoanele vulnerabile existente în companie, respectiv de tineri, femei gravide sau care alăptează și lucrători cu afecțiuni cronice pentru care există contraindicații medicale.

Campania inițiată de Inspecția Muncii este dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, stabilită, în acest an, la data de 4 februarie.

În Uniunea Europeană, cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă, anual, pe continent, înregistrându-se peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă și de bolile profesionale împreună.

 

Lasă un comentariu