Analist economic: Fermierul să fie condiționat să se dezvolte, să comaseze terenuri, să gândească afacerea la nivel de cooperativă, nu de chioșc

Distribuie pe:

În România se aruncă bani pe subvenții în agricultură, fără ca fermierul să fie condiționat să se dezvolte, să comaseze suprafețele, să gândească business-ul la nivel de cooperativă, de supermarket, nu la nivel de chioșc, a afirmat marți analistul economic Iancu Guda.

El a subliniat că, în ultimii 30 de ani, în România s-au cheltuit pentru subvenție în agricultură aproximativ 22 de miliarde de euro.

“De 30 de ani, în România am cheltuit pentru subvenție în agricultură vreo 22 de miliarde de euro. Am cheltuit, n-am investit. Avem cea mai mare suprafață arabilă la suprafața țării, cu cel mai fertil teren și avem cea mai slabă productivitate pe hectar. Eu vă garantez un lucru: ceva facem prost. Nu se poate să ai acești indicatori și să ai cea mai slabă productivitate din Europa. Cred că știu ce facem prost: aruncăm bani pe subvenții, fără să condiționăm fermierul să se dezvolte, să comaseze suprafețele, să gândească business-ul la nivel de cooperativă, de supermarket, nu la nivel de chioșc. Acum protestează. M-am uitat pe datele financiare ale lor, pe ultimii 5 ani, codul CAEN 0111. Nouă din 10 fermieri și-au dat dividende, au făcut profit mediu net în ultimii 5 ani de 20%. Când vine un an prost, ce se întâmplă? Că e secetă, că e Ucraina, prețuri la cereale, ies în stradă și vor subvenții. Ăsta nu e business, nu e antreprenoriat pur, competitiv”, a menționat analistul economic Iancu Guda, la conferința “România producătoare în noua paradigmă economică: probleme, finanțarea dezvoltării, intrarea în viitor”, organizată de publicația Curs de Guvernare.

În opinia sa, “statul trebuie să vină și să spună: te subvenționez dacă meriți”.

“Ce înseamnă a merita? Ție îți pasă de afacerea ta? De ce să-mi pese mie, stat? Ce, te subvenționez? Eu înțeleg că toți studenții mănâncă ieftin la cantină, dar numai cei buni primesc burse. Și atunci, meriți? Ia să vedem, ai ieșit din zona de confort? Ce suprafață ai? 94% dintre fermierii români au suprafață exploatată sub cinci hectare, cea mai granulată agricultură din Europa. Cum să fim competitivi dacă doi din 100 de fermieri au tractor?

Dar de ce să aibă tractor dacă au doar trei-patru hectare? Nu se justifică. Și atunci cum îi stimulăm? Îți dau subvenție doar dacă ai o suprafață minimă sau procent din profitul reinvestit. De ce să-ți dau subvenție dacă tu nu-ți dai profit reinvestit? Adică reziliența se antrenează în vreme bună”, a mai spus economistul.

Pe de altă parte, el a făcut referire și la facilitățile fiscale din construcții, IT.

“Sunt câteva sectoare care se laudă că au fost cei mai mari angajatori, cum sunt construcțiile. Au avut facilități, nu au plătit și CASS. E foarte ușor să atragi forță de muncă când joci după alte reguli.

S-a spus mai devreme - și domnul ministru Oprea a punctat: «să avem egalitate de șanse». Înțeleg că am sprijinit IT-ul 15-20 de ani cu impozit zero, dar până când? Poți să-i stimulez o perioadă, dar dacă 20 de ani le oferi aceste facilități, se obișnuiesc cu acest lucru”, a spus Iancu Guda. (Agerpres)

Lasă un comentariu