ZIUA NAȚIONALĂ FĂRĂ TUTUN, MARCATĂ ȘI ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, este marcată Ziua Națională fără Tutun, având drept scop sensibilizarea populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură campaniei, prin activități și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat, în general.

Astfel, la nivelul județului Mureș, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Mureș, coordonat de Ion Aleodor Roman, va desfășura o campanie online de informare, sensibilizare și conștientizare cu privire la pericolele consumului de tutun și practicile comerciale ale companiilor de tutun. În acest sens, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Mureș vor desfășura activități informativ-educative, interactive, prin intermediul platformelor online, adresate elevilor de la Școala Postliceală “Gheorghe Marinescu”, Târgu-Mureș și, de asemenea, vor organiza, în parteneriat cu Clubul Sportiv Școlar Târgu-Mureș, un concurs de șah online, ca și alternativă sănătoasă la consumul de tutun.

Tema este în concordanță cu cea propusă anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății, pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun #TobaccoExposed, care urmărește să prevină consumul de tutun, în general, prin protejarea tinerilor de influența industriei tutunului și prin demontarea miturilor și expunerea tacticilor de manipulare utilizate de această industrie.

Prin acțiunile realizate în cadrul campaniei de marcare a Zilei Naționale Fără Tutun, Agenția Națională Antidrog își propune să contribuie la conștientizarea tinerilor în legătură cu manipularea de către companiile din industria tutunului, prin diversitatea produselor din tutun și atractivitatea design-ului, gratuitatea produselor etc., urmărind, în același timp, informarea și educarea noilor generații, cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv, a precizat Ion Roman Aledor.

Studiu în școli privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite

Potrivit rezultatelor Studiului în școli privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite în România - ESPAD 2019, realizat de Agenția Națională Antidrog, consumul de tutun în rândul adolescenților se menține la valori similare celor observate în studiul anterior. Astfel, consumul de tutun, de-a lungul vieții (care au consumat cel puțin o dată în viață), este de 49,5%, față de 41% media europeană. Diferențiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieților, cât și al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte același comportament de consum (49,4% băieți, față de 49,6% fete). Consumul de țigări, în ultimele 30 de zile (consumul actual), își menține un nivel similar celui observat în anul 2011, ajungând la 31,2%. Consumul zilnic de țigări, în ultimele 30 de zile, revine la valoarea înregistrată în anul 2011, respectiv 18,4%. Față de riscurile consumului de tutun, adolescenții au o percepție mai scăzută asupra consecințelor nefaste la care se expun, în proporție de 12%, aceștia văzând un risc ridicat dacă fumează ocazional. Aceeași percepție scăzută asupra riscului ridicat o au adolescenții și față de consumul țigărilor electronice, 1-2 ori, doar 9,1% dintre ei indicând în acest tip de comportament un risc ridicat. În schimb, 59% apreciază ca fiind un risc ridicat să fumeze unul sau mai multe pachete de țigări pe zi, susține coordonatorul C.P.E.C.A Mureș.

Lasă un comentariu