„LĂUDÂND PE DUMNEZEU PRIN ICOANE" la întâlnirea tinerilor elevi de la liceele şi şcolile gimnaziale din Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Joi, 23.02.2017, s-a desfăşurat, la Liceul Tehnologic „ION VLASIU" din Târgu-Mureş, prima întâlnire din acest an a tinerilor elevi de la liceele şi şcolile gimnaziale târgumureşene, organizată de Grupul de iniţiativă pentru tinerii din Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureş, coordonat de părintele protopop Olimpiu Zăhan.

Anul 2017 fiind dedicat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, era firesc ca prima activitate propusă să aibă ca temă învăţătura ortodoxă despre icoane. Elevii din şcolile noastre trebuie să ştie că cinstirea icoanelor ocupă un loc foarte important în învăţătura ortodoxă deoarece ele reprezintă însuşi mesajul evanghelic care ajunge la noi chiar înaintea cuvântului.

Părintele protopop a explicat rolul pe care îl au sfintele icoane, biruinţa pe care au avut-o în lupta cu ereziile, biruinţă plătită cu sângele unui mare număr de martiri şi mărturisitori din timpul perioadei iconoclaste. De asemenea, domnia sa a arătat elevilor sensul hotărârii Sinodului al VII-lea ecumenic de la Niceea, din anul 787 d. Hr. care a consfinţit adevărul icoanelor ce decurge din dogma fundamentală a Bisericii: mărturisirea că Dumnezeu S-a făcut om.

În cadrul întâlnirii, un moment special l-a avut doamna profesoară de matematică de la şcoala gazdă, Persida Negruţi, artist plastic, care a prezentat tehnica picturii pe coji de ouă şi le-a vorbit elevilor despre minunea pictării icoanelor cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Christos sau cu chipul Maicii Domnului…

Desfăşurarea în bune condiţii a acestui eveniment se datorează părintelui Horaţiu Sita, profesor de religie la Liceul Tehnologic „ION VLASIU" şi echipei formată de elevii din clasele a IX-a, dirigintă prof. Cristina Cândea, a X-a A, dirigintă prof. Nora Niţă, a XII-a A dirigintă prof. Ramona Săndulescu, prof. Mihaela Man, prof. Liliana Milu, m.i. Zaharie Fărcaş, prof. Doiniţa Avram, prof. Ilie Crăciun, prof. Gheorghe Tătar de la acelaşi liceu.

Li se cuvin calde mulţumiri profesorilor de religie din unităţile de învăţământ din Târgu-Mureş, dna Mihaela Belean (Liceul Tehnologic Electromureş), dna Simona Florea (Colegiul Naţional „AL. PAPIU ILARIAN"), preot Iuliu Florea (Colegiul Naţional „UNIREA"), dna Claudia Hancu (Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu"), care cu dragoste şi înţelepciune se apleacă asupra elevilor lor, arătându-le calea cea dreaptă pe care au bătătorit-o martirii şi mărturisitorii creştini din toate veacurile, printre care se numără martirii şi mărturisitorii români care s-au jertfit pentru credinţa ortodoxă şi pentru neamul românesc.

Ce simplu este adevărul: Ca să nu uităm, le-a dat Bunul Dumnezeu unor oameni, iconari şi pictori bisericeşti, har să picteze sfintele noastre mănăstiri şi biserici ortodoxe!

Lasă un comentariu