Masă rotundă ,,Împreună pentru comunitate" - Influenţarea politicilor legale într-o manieră legitimă

Distribuie pe:

La sfârşitul săptămânii trecute, în organizarea JCI (Junior Chamber Internaţional) Târgu-Mureş, a avut loc masa rotundă cu tema ,,Împreună pentru comunitate". Evenimentul a reunit reprezentanţi ai ONG-urilor din judeţele Mureş, Braşov şi Cluj, precum şi ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Mureş. Moderatorul dezbaterilor a fost Alin Iuga - profesor universitar la Universitatea „Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca şi purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj. Printre cei prezenţi s-a aflat şi preşedintele JCI România - Oana Radu, precum şi alţi membri ai JCI România.

Acţiunea este parte a unui proiect naţional ce îşi propune să încurajeze interacţiunea dintre diversele entităţi implicate în dezvoltarea locală, respectiv naţională. Totodată, se doreşte identificarea unor exemple de bune practici de la nivel local, care se pot aplica cu succes la nivel naţional, după cum am aflat de la Marius Giurgiu, preşedinte al JCI Târgu-Mureş.

,,Ne dorim să fim o platformă pentru a dezbate şi dezvolta politici publice, în interesul membrilor JCI, dar şi al altor organizaţii", spunea Horia Neş - vicepreşedintele Comisiei Politici Economice din cadrul JCI România, în timp ce Alin Iuga sublinia că democraţia participativă presupune influenţarea politicilor publice într-o manieră legitimă.

Printre soluţiile propuse de dr. Alexandru Lupşa, medic neurochirurg şi preşedintele Consiliului director al Fundaţiei ,,Alpha Transilvană", s-a numărat şi tandemul dintre cele două vârste, tinerii trebuind să vină cu o formă contemporană a principiilor, nu una preistorică. Domnia sa adăuga: ,,Civism înseamnă respect faţă de celălalt. Civism nu înseamnă impunerea cu brutalitate a ceea ce vreau eu, a părerii personale. Liber înseamnă responsabil. Dorinţa de libertate trebuie completată cu autosarcina de a fi responsabil pentru fiecare vorbă pe care o spui, pentru fiecare gest pe care-l faci".

În timpul dezbaterilor s-au adus în atenţie şi situaţiile, mai puţin dorite, în care societatea civilă este împotriva proiectelor instituţiilor publice, fără însă a avea argumente raţionale în acest sens, blocând, uneori, dezvoltarea unui oraş.

Lasă un comentariu