Forumul Economic Mondial de la Davos, 15 - 19 ianuarie 2024 - Creștere economică lentă, tensiuni geopolitice, lipsă de încredere în lideri...

Distribuie pe:

Cel mai recent raport Chief Economists Outlook (ianuarie 2024), este întocmit pe fondul încetinirii ritmului economiei globale și al incertitudinii economice continue. Preocupările privind recesiunea par să se fi atenuat, dar perspectivele rămân anemice, în timp ce lumea se confruntă cu frământări politice și financiare. Există unele semne de optimism cu privire la relaxarea presiunilor inflaționiste ca urmare a condițiilor mai relaxate de pe piața muncii și a diminuării presiunilor din lanțul de aprovizionare. Potrivit unei majorități semnificative a economiștilor-șefi, perspectivele economice slabe și tensiunile geopolitice ar putea avea un impact de durată asupra progresului către obiectivele de dezvoltare globale în următorii ani.

Documentul ia în considerare implicațiile condițiilor financiare mai stricte asupra întreprinderilor, gospodăriilor și piețelor financiare și face un bilanț al perspectivelor de dezvoltare la nivel mondial.

Aceste aspecte, printre altele, fac obiectul actualei reuniuni de la Davos, Elveția - cu participarea a circa 3.000 de lideri din 120 de țări - a cărei temă principală o constituie adâncirea lipsei de încredere a populației în lideri, la nivel global, și modul de restabilire a acesteia, precum și identificarea de soluții la tensiunile geopolitice, revitalizarea creșterii globale și potențialul inteligenței artificiale.

Saadia Zahidi, directoruul general al Forumului Economic Mondial, a declarat, potrivit tradefinanceglobal.com: “Cel mai recent raport Chief Economists Outlook subliniază starea fragilă a climatului economic actual. Pe măsură ce lumea se confruntă cu o divergență tot mai mare, rezistența economiei globale se va confrunta cu noi teste. Chiar dacă inflația globală scade, creșterea este mai lentă, condițiile financiare sunt stricte, tensiunile globale și inegalitățile cresc, iar toate acestea subliniază nevoia stringentă de colaborare globală pentru a stimula o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii”.

Reuniunea de la Davos 2024 s-a deschis cu un apel la cooperare globală. Profesorul Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial, a explicat provocările diverse și profunde cu care se confruntă lumea: “La începutul anului, ne adunăm pentru a analiza starea lumii într-un mod sistemic și strategic și sperăm să găsim un teren comun care să genereze un impact pozitiv”, a spus el la cuvântul de bun venit.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că acesta este “un moment propice pentru a stimula colaborarea globală, mai mult ca niciodată”, iar Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională a Statelor Unite, a oferit un mesaj de speranță: “Putem atinge pacea și securitatea pentru toți, a explicat el, dacă toți “ne unim și luăm deciziile înțelepte și îndrăznețe necesare”.

Volodimir Zelenski a cerut comunității globale să rămână unită în sprijinul său pentru Ucraina, ca răspuns la agresiunea continuă a Rusiei, solicitând

finanțare pentru Ucraina, pe tot parcursul anului 2024 și pe mai departe, primind asigurări, din partea lui Jake Sullivan că SUA va continua să sprijine Kievul: “Statele Unite și partenerii noștri vor continua să vă sprijine”, a spus el.

Sullivan s-a referit, de asemenea, la situația din Orientul Mijlociu, pe măsură ce tensiunile cresc în Marea Roșie: “Printr-o combinație de descurajare constantă și diplomație fermă, căutăm să oprim răspândirea conflictului și să creăm condițiile pentru detensionare”.

De notat, nu în ultimul rând, opinia fostului prim-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, care a declarat, miercuri, că SUA și alte națiuni puternice trebuie să “convingă țările, nu să le dicteze”, într-o lume din ce în ce mai multipolară.

Brown, care a ocupat funcția de prim-ministru britanic între 2007 și 2010, a spus că liderii trebuie să aibă în vedere că evoluează într-o “lume diferită de cea în care eram acum 10 sau 20 de ani: “Nu mai este o lume unipolară, ci multipolară, în care există mai multe centre de putere. Pentru a-i face pe oameni să coopereze, trebuie să recunoaștem că suntem într-o lume nouă. America și toate țările mari trebuie să convingă țările, nu să le dicteze ce să facă; trebuie să ne gândim cum putem rezolva problemele punctuale - avem foamete în Africa, avem război în Ucraina, avem situația din Gaza, avem prețuri la energie și tranziția energetică, schimbările climatice, în ansamblu.”

În legătură cu conflictul din Gaza, acesta s-a pronunțat în favoarea “soluției două state”: “Putem vorbi despre măsuri temporare, încetarea focului și așa mai departe, dar dacă nu ne concentrăm pe soluția de durată și durabilă a acestei chestiuni, vom avea în continuare problema peste mulți ani”.

După cum arată clar ediția din ianuarie a Chief Economists Outlook, economia globală intră în 2024 cu o perspectivă incertă, în timp ce “distanțarea tot mai evidentă a elitei politice de clasa muncitoare reprezintă riscul numărul unu pentru societățile noastre” ( surse - weforum.org, cnbc.com).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu