„CĂSUŢA FERMECATĂ" A SĂRBĂTORIT 8 MARTIE

Distribuie pe:

Grădiniţa cu program prelungit numărul 1 din Luduş, cu nume de poveste, este un centru special pentru preşcolari cu majoritate de etnie maghiară. Directoarea acestui centru Carmen Petac, are în subordine două educatoare foarte sufletiste şi modeste de la secţia maghiară: Kodori Iolanda Olga şi Herczeg Gerlinda Ildyko. Acestea au realizat un proiect în vederea sărbătorii zilei de 8 Martie cu ajutorul unui grup de 25 de preşcolari cu vârste între 4-6 ani, grupa mijlocie-mare. Programul pentru care s-au pregătit timp de 3 săptămâni a fost prezentat cu o mică întârziere, pe 13 martie 2017, şi a avut loc pe scena Casei de Cultură din Luduş. Proiectul a cuprins o scenetă legată de tradiţia unei nunţi populare, specifice zonei de etnie maghiară. Totul se petrece într-un decor rustic, în faţa unei căsuţe ţărăneşti cu cerdac şi gărduleţ de lemn. Copiii, îmbrăcaţi în costume populare adecvate, vesele şi împodobite frumos, reprezintă câteva personaje tematice: mire, mireasă, naşi, staroste şi alaiul de nuntă. Alaiul vine la casa miresei care va alege unul din pretendenţii prezentaţi în acest scop. Este un joc copilăresc, al cărui scenariu a fost inventat chiar de micii artişti având şi elemente realiste. Jocurile la care participă copiii sunt 5 în total, desfăşurate după regia celor două educatoare, inspirate din poezii, alte jocuri din zicători şi diferite dansuri populare ritmice şi antrenante. După ce mireasa îşi va alege mirele, încântată de mustaţa acestuia, începe dansul mirilor care antrenează întreaga scenă de participanţi. Ultima parte a programului cuprinde poezii şi cântece de felicitare a mămicilor, încheind cu o rugăciune. În final, copiii coboară în sală unde îşi îmbrăţişează mamele oferindu-le un cadou. Dar nu orice cadou! Este un mulaj în ghips al mânuţei fiecăruia, fixat într-o formă rotundă, a cărei amprentă personalizată rămâne o expresie de iubire veşnică în amintirea acestui moment din viaţa lor. Durata spectacolului de aproximativ 40 minute a fost ca o ofrandă oferită mamelor cu multă iubire şi drăgălăşenie de copiii lor, datorită spontaneităţii şi originalităţii acestei teme jucată de cei din grupa mijlocie-mare.

Pentru ziua de marţi, 14 martie 2017, în acelaşi spaţiu oferit de Casa de Cultură Luduş, s-a deschis o Expoziţie de mărţişoare şi felicitări confecţionate din materiale reciclabile. Este un proiect educativ a judeţului Mureş cu tema „Împreună pentru o planetă zâmbitoare" ediţia a III-a, la care participă preşcolarii îndrumaţi de educatoarele lor. Expoziţia are două secţiuni „Felicitare pentru mama" şi „Mărţişoare pentru fete". Organizatoarele proiectului sunt cele două educatoare menţionate iniţial, la care s-au alăturat alte două colege Tegla Annamaria şi Szekely Timeea, coordonate de ISJ Mureş, cu inspectorii de specialitate Haller Katalin şi Trifan Irina. Durata expoziţiei se va întinde pe aproximativ două săptămâni.

Lăudabilă iniţiativă şi felicitări participanţilor la aceste acţiuni, fie mici, fie mari. Este o formă de educaţie creativă, de care e atât de mare nevoie în toate zonele ţării, în special acolo unde nu există instituţii de cultură şi artă.

Lasă un comentariu