„Postul... de viață ziditor!"

Distribuie pe:

„POSTUL istovește trupul și pune frâu zburdărilor celor fără rânduială, dar face sufletul mai limpede, îl întraripează, îl face să se suie în înălțimi, îl face ușor. Iar pe frații voștri, care din pricina unei slăbiciuni trupești nu pot să postească, îndemnați-i să nu lipsească de la această învățătură duhovnicească: «Acela care mănâncă și bea cu măsură nu-i nevrednic să vină la Biserică și să asculte predica» căci «Cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă; cel ce nu mănâncă tot pentru Domnul nu mănâncă; și mulțumește lui Dumnezeu»" (Romani, 14, 6).

***

„POSTIȚI? „Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile voastre, și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate și de furt și de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusețile străine... Gura trebuie să postească de calomnii și de alte vorbe rușinoase".

***

„POSTUL creștinesc este uneori pentru unii o povară (osteneală), s-ar zice. Ceea ce este sigur este că el este binefăcător sufletului și trupului. Dacă a trecut osteneala postului, să rămână râvna faptelor bune. S-a dus postul, dar să rămână evlavia. A trecut postul cel trupesc, dar să rămână postul sufletesc, care este cel mai bun".

Sfântul Ioan Gură de Aur (347-407), cunoscut ca Ioan Crysostom, Arhiepiscop de Constantinopol, considerant sfânt al Bisericii Răsăritene și Bisericii Apusene

P.S. „IISUS HRISTOS a fost dus cu Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de diavol. Aici A POSTIT patruzeci de zile și patruzeci de nopți și la urmă a flămânzit..."

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu