Albastrul pânzelor artistei Voichița Cecălăcean - La Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

O viață de dascăl, o viață dedicată elevilor, dedicată pentru a dărui celor din jur. Un dascăl dăruiește, învață tot timpul împreună cu elevii, împreună cu ei se dezvoltă, iar atunci când disciplina pe care o predă este din domeniul artelor plastice, este mult mai dificil. Voichița Cecălăcean a fost dascăl, a dăruit, iar acum continuă să facă ceea ce, cu drag, a împărtășit, pictează.

Născută în anul 1945, comuna Ungureni, în județul Maramureș, artista Voichița Cecălăcean a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca, în clasa domnului profesor Teodor Botiș, a fost profesor de desen și s-a pensionat în anul 2000. A avut expoziții personale în Turda în anii: 1988, 1989, 1990, 1992, în Cluj-Napoca, în Brașov, în Zalău, în Tăuți Măgheruș, în Baia Mare, în Leptokaria-Grecia și în Primosko - Bulgaria. A participat cu lucrări la expoziții colective: la București în anul 1983, Cluj-Napoca, Turda, Sighișoara, Târgu-Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Ernei, Râciu, Lăpușna, Baia Mare, Seini - Maramureș, Alba Iulia, Budapesta și Leptokaria - Grecia. A fost în tabere de pictură: în Târgu-Mureș, Sighișoara, Sângeorgiu de Mureș, Ernei, Râciu, Sovata, Rânca-Cluj, Târgu Lăpuș, Seini, Sărmașu, Cotruș, Leptokaria - Grecia, Franța. Din anul 2011 a avut 30 de expoziții personale, 60 de expoziții de grup și 30 de tabere de pictură. O activitate bogată, o artistă cu un palmares impesionant care prin tușele-i energice propune teme diverse.

Galeria de Artă „Unirea din Târgu-Mureș a găzduit, în data de 4 martie 2017, Vernisajul Expoziției Personale a artistei Vochița Cecălăcean din Cluj-Napoca, ocazie cu care președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Ilarie Gh. Opriș, și domnul Vasile Mureșan, muzeograf expert, au apreciat compoziția lucrărilor aflate pe simeze, splendidele nuanțe de albastru, rafinamentul și tușa personală ale artistei. Prin jocul de culori, prin armonia cu care îmbină compoziția cu multiplele tonuri de albastru, artista ne dezvăluie o parte din frământările și din plăsmuirile sufletului său.

Din dorința de a arăta o imagine a realității, pictorul crează și dăruiește, se dăruiește pe sine și aduce bucurie celor din jur prin frumosul pe care-l creează. Născută din frământări, opera de artă rămâne un mod de a comunica sentimente, de a le transmite, iar dascălul, artista Voichița Cecălăcean, face acest lucru prin expoziția personală care poate fi admirată la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu Mureș, până în data de 17 martie 2017. Felicitări!!!

Lasă un comentariu