Bogdan Covaci, City'US Târgu-Mureş: „Vreau să bifez primul turneu final"

Distribuie pe:

Naţionala de futsal a României se află în faţa celui mai important examen din ultimul an şi jumătate. Tricolorii vor disputa în week-end şi la începutul săptămânii viitoare meciurile din cadrul Grupei a 4-a de calificare la Campionatul European de futsal de anul viitor din Slovenia. De câteva zile, lotul pregătit de antrenorul-jucător Robert Lupu se află în cantonament la Călăraşi, oraşul care va găzdui partidele din Grupa a 4-a, din care mai fac parte, alături de naţionala României, Finlanda, Letonia şi Portugalia, aceasta fiind şi ordinea în care cele trei vor da piept cu tricolorii. În vârstă de 27 de ani, Bogdan Covaci, jucătorul campioanei City'US Târgu-Mureş, e unul dintre oamenii de bază ai primei noastre reprezentative. Descoperit de Cosmin Gherman, component al „generaţiei de aur" a futsalului românesc, în prezent antrenor la gruparea mureşeană, Bogdan Covaci are ambiţia de a călca pe urmele mentorului său şi de a bifa un turneu final.

- Gata de luptă?

- Gata! Mai avem de pus la punct ultimele detalii, dar, în ceea ce mă priveşte, sunt pregătit, de fapt suntem pregă-tiţi pentru ceea ce urmează. Fizic, psihic sunt pregătit.

- EURO 2018 ar putea fi primul tău turneu final?

- Am mai participat la preliminarii, dar nu am mai fost acolo. Vreau să bifez primul meu turneu final. Îmi doresc din tot sufletul ca echipa naţională să ajungă la Campionatul European de anul viitor din Slovenia.

- Cum vezi Grupa a 4-a?

- E o grupă grea. Ne batem cu Finlanda pentru locul doi, Portugalia fiind, de departe, favorită la câştigarea grupei. Aşa văd lucrurile. Dar nu trebuie să excludem nici o eventuală surpriză. Vom juca împortiva Portugaliei în ultimul meci. Portugaliei îi va fi foarte greu cu noi! Îmi amintesc de un 3-4 cu Portugalia, cu un gol marcat de ei în ultimul minut.

- Ce înseamnă să joci împotriva unei echipe precum cea a Portugaliei?

- E o experienţă extraordinară. Portugalia e una dintre cele mai bune naţionale din lume, care are în componenţă jucători de mare valoare. I-am mai întâlnit, aşa cum am mai spus, îi ştim bine.

- Finlanda?

- Echipă bună, cu acelaşi lot de trei ani. Au un antrenor foarte bun, Miæo Martiæ, om cu experienţă. Suntem însă mai buni decât finlandezii. Trebuie să-i învingem. Letonia? Sper să nu fie o surpriză în această grupă!

- Cât de mult a contat că ai jucat cu City'US în Elite Round-ul Ligii Campionilor?

- Enorm! De acolo, din Elite Round, începe futsalul adevărat. Liga Campionilor e ceva unic. Întâlneşti cei mai buni jucători din lume, atmosfera e una senzaţională, e de vis! Toate acestea înseamnă experienţă pentru orice jucător.

- Ai început, ca cei mai mulţi dintre colegii tăi, cu fotbalul mare!

- Jucam la Gaz Metan Târgu-Mureş. Asta se întâmpla acum şase-şapte ani. Cosmin Gherman m-a adus la City'US. El a avut cea mai mare influenţă asupra carierei mele. Pot spune că a fost idolul meu. Un mare jucător de futsal şi un antrenor la fel de priceput.

- Care e diferenţa între fotbalul mare şi futsal?

- În primul rând e o diferenţă de efort. În futsal eşti obligat să te descurci pe spaţii mici, să iei decizii într-un timp foarte scurt. Şi, în plus, futsalul e mult mai spectaculos. La început consideram că fotbalul e mai frumos decât futsalul. Acum e clar, futsalul e mult mai frumos! Să nu uităm că marii jucători de fotbal au început cu futsalul. Citeam o carte despre Pep Guardiola, în care celebrul antrenor spaniol povestea cum îşi ducea echipa la sală cel puţin o dată pe săptămână pentru a se antrena.

 

Lasă un comentariu