REGIMUL MATRIMONIAL

Distribuie pe:

Având în vedere că după sărbătorile Pascale va creşte numărul căsătoriilor, în scopul informării, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş aduce în atenţia persoanelor prevederile legale referitoare la regimul matrimonial.

Regimul matrimonial este reglementat în Codul civil la art.312-320 şi art.329-372.

Viitori soţi pot alege ca regim matrimonial:

1. comunitatea legală: bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor;

2. separaţia de bunuri: fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată;

3. comunitatea convenţională: se aplică atunci când se derogă, prin convenţie matrimonială de la dispoziţiile privind regimul comunităţii legale.

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale. Convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentic la notarul public, cu consimţământul părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură specială.

Convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte de la data încheierii căsătoriei. Convenţia încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data stabilită de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei.

Minorul care a împlinit vârsta matrimonială poate încheia sau modifica o convenţie matrimonială numai cu încuviinţarea ocrotitorului său legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă.

După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial, ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

Lasă un comentariu