Educaţia antreprenorială - educaţie pentru viitor

Distribuie pe:

Am primit, cu mare drag, invitaţia de a participa la o activitate a claselor a X-a de la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduş. Coordonată, cu multă dăruire şi pricepere, de profesoara Arestica Mărginean, acţiunea i-a avut ca protagonişti pe elevii celor şase clase a X-a din unitatea de învăţământ menţionată. În cadrul fiecărei clase s-au constituit echipaje formate din câte cinci elevi, care au parcurs toţi paşii necesari întemeierii unor ,,Firme de Exerciţiu".

Dar să vedem ce este firma de exerciţiu? Firma de exerciţiu reprezintă o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o concepţie modernă de integrare şi aplicare interdisciplinară a cunoştinţelor, o abordare a procesului de predare-învăţare, care asigură condiţii pentru probarea şi aprofundarea practică a competenţelor dobândite de elevi în pregătirea profesională.

În cadrul proiectului, fiecare clasă a amenajat câte un stand de prezentare a domeniului de activitate, în care s-au găsit pliante de prezentare şi cărţi de vizită cu datele de contact. Evenimentul s-a desfăşurat în holul Casei de Cultură ,,Pompeiu Hărăşteanu", în prezenţa unui număr mare de elevi, părinţi, profesori, precum şi a directorului Claudia Botezan.

În funcţie de domeniul ales (comerţ, construcţii, atelier foto, tehnologii noi etc.), firmele şi-au luat dintre cele mai diverse denumiri şi sloganuri, fapt ce demonstrează creativitatea tinerilor.

Iată-le în ordinea intrării pe scenă pentru prezentarea proiectului în faţa publicului: Clasa a X-a C - F.E.Genesi SRL, cu sloganul ,,La fel de bun ca weekend-ul!"; Clasa a X-a D - S-Force SRL, cu sloganul ,,Clientul nostru, stăpânul nostru"; Clasa a X-a A - F.E. Deluxe Rezidences SRL, cu sloganul ,,Casa ta ia forma visurilor tale"; Clasa a X-a B - F.E. Smarald SRL, cu sloganul ,,Bijuteria noastră, strălucirea voastră"; Clasa a X-a F - F.E.Attraktive - Bussines SRL, cu sloganul ,,Inovate the future"; Clasa a X-a G - M-Studio, cu motto-ul ,,Camera foto este doar un accesoriu... pasiunea, respectul şi imaginaţia sunt esenţa unei fotografii reuşite". (Aurel Ropa)

Juriul, format din echipajul care a obţinut locul I la Simpozionul Naţional ,,Edmond Nicolau", ediţia a IX-a (ce a avut loc în luna martie 2015), la secţiunea servicii cu F.E Royal Events SRL (concursul a fost susţinut la Casa de cultură a studenţilor din Tg.-Mureş şi la el au participat 13 echipaje), a adresat întrebări şi a deliberat, iar la final a hotărât, după criteriile prestabilite, de care au ţinut cont, următorul clasament: locul I - Clasa a X-a B; locul II - clasa a X-a C şi locul III - clasa a X-a A.

Toţi elevii implicaţi au obţinut Diplome de participare, iar cei de pe primele trei locuri au fost recompensaţi cu premii din partea sponsorilor (Copy Tech SRL Luduş, AMB Computers SRL Luduş, Oriflame punct de lucru Luduş, CDj Events Cluj-Napoca, Dactylis SRL Luduş şi Vintage Pizza Club Luduş).

Merită remarcat faptul că activitatea, deosebit de complexă, a impus o serioasă documentare, multă muncă pentru redactarea proiectelor, pentru pregătirea standurilor şi a exponatelor şi multă emoţie, pentru unii dinte membrii echipalelor, în timpul prezentării. Asemenea activităţi practice sunt, după părerea mea, deosebit de atractive şi necesare, având în vedere că ajută la însuşirea cunoştinţelor despre iniţierea, derularea şi reuşita unei afaceri prin firma de exerciţiu. Continuând în acest mod, cu sigurantă, la Luduş vom avea tineri antreprenori dedicaţi şi implicaţi în afaceri de succes.

Felicitări tuturor participanţilor şi doamnei profesor coordonator, Arestica Mărginean!

Lasă un comentariu