Legea vaccinării, în dezbatere public – Pledoarie pentru vaccinarea împotriva hepatitei B

Distribuie pe:

În contextul dezbaterii publice privind Legea vaccinării, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) își exprimă sprijinul privind vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B - o boală infecțioasă cu efecte majore asupra întregii societăți - și se pronunță pentru o mai bună informare și educare a cetățenilor în acest domeniu.

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acută și cronică, fapt pentru care luni de zile am atras atenția autorităților cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-născuți. APAH-RO militează încă din 2009, anul înființării asociației, pentru modificarea legislației, astfel încât să se asigure dreptul la vaccinare și la tratament tuturor pacienților care suferă de această boală infecțioasă. În acest context, nu putem decât să ne aliniem majorității medicilor si să sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinării copiilor", se arată într-un comunicat dat publicității de conducerea APAH - RO (președinte - Marinela Debu). Autorii consideră că introducerea, începând din 1995, în schema de vaccinare a vaccinului împotriva hepatitei B a avut cele mai mari beneficii, constatându-se, de la an la an, scăderea numărului de pacienți nou infectați. Ei afirmă că, potrivit recomandării OMS, toți copiii trebuie să primească prima doză de vaccin cât mai repede după naștere, de preferat chiar în primele 24 de ore.

VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge ori de la mamă la copil,

în timpul nașterii sau prin fluide corporale (spermă, secreții vaginale, salivă). Virusul se transmite prin: contacte sexuale neprotejate; reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical și stomatologic, contaminate și nesterilizate corect; venirea în contact direct cu sângele, chiar și uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate; prin piercing-uri și tatuaje cu ace și instrumente nesterile, se arată în materialul dat publicității.

În context, reprezentanții APAH-RO atrag atenția că virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecțios decât HIV și de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, el rezistă o perioadă considerabilă de timp în condițiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat și nu au fost sterilizate corect) cel puțin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse la el.

APAH-RO  este o entitate neguvernamentală, înființată la inițiativa unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!", organizația militează  pentru creșterea gradului de depistare a bolii și pentru accesul la tratament. 

Lasă un comentariu