Parteneriat strategic Rusia - Africa, “centre ale unei lumi multipolare”

Distribuie pe:

În cadrul recepției anuale, organizată la 7 iunie, pentru a marca Ziua Africii, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a adresat ambasadorilor africani, cu formula “colegi și prieteni”, mulțumind țărilor pe care aceștia le reprezintă, pentru atitudinea echilibrată în abordarea crizei din Ucraina, în ciuda presiunilor Occidentului.

Lavrov a evocat, în discursul său, atenția deosebită acordată de Moscova relațiilor cu Africa: legături strânse de prietenie și solidaritate cu popoarele africane în timpul eliberării de sub opresiunea colonială, sprijinul diplomatic, tehnic și militar oferit de URSS, semnarea de acorduri de cooperare cu 37 de țări africane etc.

“Oportunități suplimentare pentru dezvoltarea legăturilor noastre se deschid odată cu consolidarea pozițiilor Rusiei și Africii ca centre ale unei lumi multipolare. În calitate de prieteni autentici, dezvoltăm această cooperare pe linia egalității, respectării dreptului internațional și neamestecului în treburile interne ale altora. Rusia ajută cu bună credință statele africane să consolideze suveranitatea și să asigure securitatea și creșterea economică. Aceasta este o diferență de principiu între Occidentul colectiv și noi. Occidentul nu a supraviețuit sindromului său de superioritate și încearcă să perpetueze practicile neo-coloniale. În acest context, aș dori să le mulțumesc partenerilor noștri africani care nu s-au lăsat atrași în campania anti-Rusia și au avut o poziție echilibrată cu privire la criza de securitate europeană”, a spus șeful diplomației ruse.

Lavrov a precizat că primul Summit Rusia-Africa din octombrie 2019 de la Soci a ridicat interacțiunea Rusia-Africa la un nou nivel. Frecvența contactelor politice a crescut, iar dialogul interparlamentar a devenit mai intens.

Comerțul, a precizat el, este în creștere, facilitat fiind de crearea zonei de liber schimb continental african: “Suntem interesați să promovăm eforturile noastre comune, inclusiv domenii de înaltă tehnologie precum industria energiei nucleare, explorarea pașnică a spațiului și introducerea tehnologiei digitale moderne”.

În ce privește interacțiunea culturală și umanitară, aceasta se concentrează pe educația specialiștilor din Africa: în prezent, aproximativ 34.000 de studenți africani studiază în Rusia, peste 6.000 de studenți primind educație pe cheltuiala guvernului rus, și este de așteptat ca aceste cifre “să crească mereu”.

Nu în ultimul rând, “împreună cu prietenii noștri africani, ne dublăm eforturile pentru a asigura securitatea alimentară. Rusia își îndeplinește cu bună-credință angajamentele asumate prin contracte internaționale privind exporturile de produse agroindustriale, îngrășăminte, surse de energie și alte bunuri de care Africa are mare nevoie. Vom continua să facem acest lucru, în ciuda obstacolelor pe care Occidentul le creează pentru a împiedica extinderea cooperării legale a Rusiei cu statele africane”, a specificat oficialul rus, exprimându-și încrederea că rezultatele celui de al doilea Summit Rusia-Africa, programat pentru luna iulie, la Sankt Petersburg vor oferi un vector pentru dezvoltarea relațiilor ruso-africane în următorii ani.

“Sunt convins că obiectivul nostru major ar trebui să fie să transformăm cooperarea ruso-africană într-un parteneriat strategic și, desigur, vom atinge acest obiectiv”, a conchis Lavrov, în discursul său, postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (sursa și foto: https://mid.ru/en/foreign-policy/news/)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu