Cerşetoria, sub lupa autorităţilor publice locale

Distribuie pe:

La iniţiativa prefectului de Mureş, dr. Lucian Goga, a avut loc, în Sala barocă din Primăria Sighişoara, o dezbatere privind diminuarea cerşetoriei în zona municipiului Sighişoara şi a localităţilor limitrofe, din perspectiva instituţională a fiecărei autorităţi în parte. La manifestare au participat: şeful IPJ Mureş, comisar şef Dumitru Bâltag, Tiberiu Filipaş şeful Inspectoratului de Jandarmi, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean - primarul municipiului Sighişoara, Rodica Biro - preşedintele CJAS Mureş, lt. col. Bitere Ionuţ - împuternicitul Grupării Mobile de Jandarmi „Ferdinand I", comisar şef Cristina Gabriela Zaharia, şefa Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) Mureş, Elida Maria Deak, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, reprezentanţi ai unor ONG-uri din zonă. De asemenea, au fost prezenţi primari ai localităţilor limitrofe - Nicolae Şovrea, comuna Albeşti, Nicolae Mosora, comuna Daneş, Mircea Felegean Augustin - comuna Vânători, Ovidiu Şoaita, Saschiz, iar Apoldul şi Nadeşul au fost reprezentate de câte un delegat desemnat de primarii acestor localităţi.

În cadrul discuţiilor s-a accentuat nevoia de conlucrare între diferite structuri instituţionale din cadrul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, odată cu înfiinţarea Consiliului comunitar consultativ, care, la nivel de comunitate, analizează situaţia fiecărei familii cu probleme. S-a desprins ideea necesităţii unor conlucrări benefice, având soluţii la îndemână prin deschiderea unor Centre de zi, cu personal adecvat, resursele de finanţare putând fi suplimentate de la Consiliu Judeţean, potrivit legilor în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Potrivit Prefectului Lucian Goga, „avem legislaţia necesară, avem resurse sau posibilitatea de a le obţine de la Consiliul Judeţean, acolo unde unităţile administrativ-teritoriale nu pot acoperi în totalitate aceste sume".

Intervenţia primarului de Daneş, Nicolae Mosora, a fost salutată de cei prezenţi deoarece edilul, fără menajamente, a pus degetul pe rană, spunând că, de fapt, aceste întâlniri nu aduc mare lucru, „toată lumea ştie cu ce ne confruntăm, numai că se ocoleşte ce ar trebui să se facă. În Parlament se ştie despre acest fenomen, dar nimeni nu spune ce trebuie făcut".

Prefectul Lucian Goga are un gând mai vechi, pe care şi-l doreşte pus în practică, şi anume o asociere a primarilor din zona limitrofă municipiului Sighişoara, sens în care a subliniat necesitatea, în termen cât mai scurt, a unei întâlniri de lucru prin care se va constitui acel grup, stabilindu-se, termene precise, liniile directoare cele mai reale, urgente şi pertinente, care să ducă la diminuarea fenomenului cerşetoriei chiar dacă nu în totalitate, dar măcar la jumătatea numărului de cerşetori ce bântuie zi de zi, străzile bătrânului burg.

 

Lasă un comentariu