PARLAMENTUL EUROPEAN CERE POLONIEI SĂ RESTABILEASCĂ DREPTUL LA AVORT ȘI ACUZĂ “POLITIZAREA” JUSTIȚIEI POLONEZE

Distribuie pe:

Parlamentul European a protestat joi din nou față de o decizie emisă anul trecut de Tribunalul Constituțional al Poloniei ce impune o interzicere aproape totală a avortului, considerând această hotărâre drept un exemplu de “politizare” a puterii judiciare, al “colapsului sistemic” al statului de drept și “ilegitimității” Tribunalului Constituțional polonez, relatează agenția EFE.

Legislativul european menționează într-un comunicat referitor la o rezoluție a sa că a cerut președintelui polonez Andrzej Duda să garanteze accesul “rapid și deplin” al femeilor la avort. Până atunci, eurodeputații cer celorlalte state membre ale UE să coopereze și să faciliteze accesul transfrontalier pentru a le asigura femeilor poloneze posibilitatea să efectueze avorturi sigur și gratuit în sistemele de sănătate ale acestor țări.

Reacția Parlamentului European survine în contextul decesului unei femei poloneze în vârstă de 30 de ani, care a suferit un șoc septic după ce medicii i-au refuzat avortul.

De asemenea, în rezoluția adoptată cu 373 de voturi pentru, 124 împotrivă și 55 de abțineri, Parlamentul European susține punctul de vedere al Bruxelles-ului în disputa cu Varșovia privind hotărârile Tribunalului Constituțional polonez și statul de drept. (AGERPRES)

Lasă un comentariu