Oficiali poloni, în vizită la Primăria Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Consilierul primarului municipiului Târgu-Mureş, Claudiu Maior, a primit, vineri, 26 aprilie, la sediul instituţiei, vizita Consulului Republicii Polone în România, Andrzej Kalinowski, şi a Consulului Onorific al Republicii Polone la Luduş, Robert Milczarek.

Discuţiile au vizat, în esenţă, identificarea unor direcţii de colaborare în domeniile: economic, cultural, educaţional şi turistic, părţile exprimându-şi disponibilitatea şi deschiderea în valorificarea unor astfel de oportunităţi, în contextul în care relaţiile româno-polone se caracterizează prin dinamism şi cooperare, inclusiv în structurile europene: România şi Polonia sunt parteneri strategici, în urma Declaraţiei comune semnate în 2009 de către preşedinţii celor două ţări. În prezent, Parteneriatul Strategic este implementat prin Planul de Acţiuni Comune pentru perioada 2016- 2020. Potrivit datelor MAE, schimburile comerciale româno-poloneze au crescut în ultimii ani, însumând, 4,5 miliarde de euro în 2015, în creştere cu 11% faţă de anul anterior. Conform statisticilor oficiale, în iunie 2016, în România erau înregistrate 886 de companii poloneze, cu un capital investit de 381,2 milioane de euro, Polonia situându-se pe locul 18 în rândul investitorilor străini din ţara noastră. În plan cultural-ştiinţific, în 2009 guvernele celor două ţări au semnat un Acord privind funcţionarea Institutului Cultural Român de la Varşovia şi a Institutului Polonez din Bucureşti. Potrivit datelor recensământului din 2011, în România trăiesc peste 2.500 de polonezi, în timp ce comunitatea românească din Polonia numără aproximativ 5.000 de persoane. În domeniul învăţământului, între cele două ţări au loc schimburi pentru stagii de specializare, acordarea reciprocă de locuri la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie, participarea la olimpiade şi concursuri şcolare etc. În România funcţionează trei lectorate de literatură şi civilizaţie polonă (la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Al. Ioan Cuza" din Iaşi şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca), iar în Polonia - două lectorate de limbă, literatură şi civilizaţie română, la Universitatea din Cracovia şi la Universitatea din Poznan.

Sunt toate acestea premise viabile pentru crearea şi dezvoltarea unor parteneriate fructuoase, la nivelul judeţului Mureş, un prim pas constituindu-l, deja, invitaţia lansată de către Claudiu Maior celor doi oficiali poloni, de a participa la manifestările prilejuite de „Zilele Târgumureşene", ce vor avea loc la finele lunii mai.

Consulatul Onorific al Republicii Polone la Luduş funcţionează, oficial, din luna martie a acestui an, cu autorizarea Guvernului României, au precizat oaspeţii polonezi.

Lasă un comentariu