Parcările din Târgu-Mureș au devenit neîncăpătoare. Ce facem?

Distribuie pe:

Din datele comunicate la Ședința Colegiului Prefectural de Lucian Goga, prefectul județului Mureș, la 31 decembrie 2015, în județul Mureș se aflau înmatriculate aproape 170.000 de autoturisme, în creștere cu peste 9.000 față de anul precedent. De la acea dată, numărul lor, evident, a crescut simțitor. Dacă e să apreciem amploarea fenomenului, este suficient să observăm că mașinile „curg" pe străzi una după alta, printre mașinile înlănțuite pe acostamente, trotuare, oriunde se poate găsi un loc de parcare. Privind puzderia de mașini de pe străzile târgumureșene, la care să mai adăugăm și motocicletele, să vedem partea bună a situației: banii se învârt în jurul lor, totul merge ca pe roate. Se plătesc taxe și impozite cu exploatarea, întreținerea și recondiționarea lor. Trăiesc bine și comercianții de combustibili, de piese de schimb, societățile de asigurări, atelierele specializate în reparații și mulți alții, fiindcă în aceste locuri se petrece un rulaj crescut de marfă și se adună TVA pentru stat. Dacă luăm în considerare reglementările date prin OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, HG nr.1391/2006 privind regulamentul de aplicare a Codului rutier și Legea nr.203 din 2012 privind circulația pe drumurile publice, realizăm că pentru toți cei aflați în trafic rutier pe drumurile publice le este interzis consumul de băuturi alcoolice. Faptul a determinat un reflux al clienților localurilor publice. Îmbucurător este faptul că, dată fiind situația prezentată, nu se poate afirma că populația țării ar fi cu precădere de bețivani, extrapolând fenomenul la toate județele țării.

Dar cred că nimeni nu le plânge de milă nici cârciumarilor, cum că nu le prea merge afacerea…

Să admitem în acest context că edilii orașului se confruntă cu probleme serioase în legătură cu infrastructura rutieră pentru fluidizarea circulației, cu parcările din cartierele orașului, dar, foarte important, cu cele din centrul municipiului. Odată cu expirarea, la sfârșitul lunii ianuarie, a contractului semnat între oficialitățile locale și firma privată care a câștigat licitația publică pentru administrarea parcărilor de pe domeniul public, acestea au devenit neîncăpătoare, deoarece mașinile ocupă locurile de parcare fără limită de timp și fără taxă. Drept urmare, conducătorii auto au început să caute locuri prin parcările private, devenind și acestea insuficiente în orele de vârf. Cu toate că problema parcărilor din oraș a avut o șansă de ameliorare încă din primăvara anului curent deoarece a fost depus în Consiliul Local un proiect ce viza parcările din oraș prin care Consiliul Local ar fi preluat gestionarea parcărilor de pe domeniul public prin intermediul unei societății proprii, proiectul nu a fost aprobat în ședința Consiliului Local. Reafirm că situația ar fi mult îmbunătățită în cazul în care s-ar construi câteva parcări supraetajate prin cartierele orașului. Să nu omitem faptul că la această inițiativă ar avea loc suficient și inițiativa privată. Dar cum o proprietate privată, cum ar fi un teren sau clădire, este gestionată de cel care o deține și în virtutea aptului, are dreptul de a utiliza terenul după cum îi dictează interesul. Luând spre exemplu terenul care la ora actuală funcționează în regim de parcare privată de pe strada Poligrafiei, în viitorul apropiat nu va mai exista nici această parcare din centrul municipiului, deoarece proprietarul terenului dorește să construiască niște cădiri care constau în două niveluri de parcare subterană, spații comerciale pentru închiriere, apartamente ce urmează a fi scoase la vânzare, birouri pentru închiriere. Sigur că parcările subterane vor fi construite strict în interesul celor din clădirile aferente. Multe persoane cu un simț mai practic au afirmat că ar fi fost mai eficient dacă proprietarul terenul ar fi investit într-un proiect de parcare modernă, cu două niveluri subterane și alte trei niveluri la suprafață.

Față de toate astea, avem totuși o veste îmbucurătoare: s-a redeschis o parcare privată situată lângă Piața „Cuza Vodă", cu o capacitate de 13 locuri.

Lasă un comentariu