Guvernul vizează protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie după Brexit

Distribuie pe:

În şedinţa din 22 martie 2017, în contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului, s-a constituit un mecanism interministerial, care are ca scop să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Prioritatea noastră este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie, să ne asigurăm că drepturile lor vor fi protejate.

Totodată, România şi Marea Britanie rămân aliate în cadrul Parteneriatului Strategic în care sunt angajate cele două ţări. Indiferent de locul pe care îl va avea UK în interiorul sau în afara UE, dorim consolidarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale", a declarat primul ministru, Sorin Grindeanu, la prima reuniune a comitetului interministerial pentru Brexit, desfăşurată, marţi, 25 aprilie 2017.

Consiliul interministerial pentru Brexit este condus de primul ministru, iar primele grupuri de lucru urmăresc fundamentarea poziţiei României pe domeniile de negociere libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE, relaţiile externe şi de securitate.

Conform statisticilor, în Marea Britanie, lucrează peste 230.000 de români, aceştia ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după polonezi (916.000) şi irlandezi (322.000). 

Lasă un comentariu