Mai mult spațiu verde pentru ludușeni!

Distribuie pe:

Unul dintre contractele încheiate, săptămâna trecută, la sediul Agenției de Dezvoltare Centru (ADR) de la Alba Iulia, este cel privind Proiectul „Modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului" din Luduș, proiect în valoare 8,03 milioane de lei. Din această sumă, peste 7,7 milioane reprezintă finanțare nerambursabilă asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, iar suma de 157.500 de lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului - Primăria orașului Luduș.

Obiectivul general al acestui proiect constă în transformarea unui teren degradat (și neutilizat în prezent) într-un spațiu verde, cu funcțiuni de agrement. Realizarea proiectului va contribui, totodată, la creșterea suprafeței de spații verzi în orașul Luduș, încât, la finele anului 2019 (când se estimează terminarea lucrărilor), locuitorii vor beneficia de un teren în suprafață de aproape 22.800 de metri pătrați, amenajat ca spațiu verde. Tot în cadrul proiectului se prevede amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unui teren de sport multifuncțional, pavarea a peste 1.300 de alei pietonale, realizarea unei piste de alergare elastice în lungime de 540 de metri, montarea în interiorul parcului a 40 de bănci și mai multe seturi de mobilier urban. Parcul va fi printre primele din regiune care va beneficia de un sistem wireless și un sistem de sonorizare ambientală.

„Conform normelor acceptate la nivel european, 26 mp spațiu verde pe locuitor este pragul sub care sănătatea cetățenilor din zonele urbane este puternic afectată. La nivel național, situația este departe de a fi favorabilă locuitorilor, înregistrându-se cazuri în care nu este atins nici măcar jumătate din pragul minim în ce privește necesarul de spațiu verde. De aceea, în ultima vreme, se pune accentul pe crearea de noi spații verzi, în special în zonele urbane cele mai aglomerate. Spre deosebire de alte țări europene, România are o situație net deficitară privind suprafața medie a spațiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problemă a urbanizării actuale", a explicat Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Tot în cadrul reuniunii de săptămâna trecută, a fost încheiat un document pentru amenajarea unui parc în municipiul Gheorgheni - județul Harghita, contractele de finanțare fiind semnate de primarul orașului Luduș, Ioan-Cristian Moldovan, și de primarul de Gheorgheni, Nagy Zoltan, alături de reprezentanții conducerii ADR Centru.

Foto: regio-adrcentru.ro

Lasă un comentariu