Întâlnire între generații…

Distribuie pe:

Secția de Artă a Muzeului Județean a găzduit, ieri, 8 iunie, o manifestare absolut salutară (și necesară) în spațiul cultural mureșean, rod al inițiativei dnei prof. Angela Macarie, bibliotecar în cadrul instituției: proiectul domniei sale, „Întâlniri cu personalități mureșene", aflat la cea de a doua ediție, a reunit, în sala ticsită de cărți a bibliotecii, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Friedrich Schiller" din municipiu, care au avut prilejul de a-l cunoaște, îndeaproape și… personal, pe scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber".

„Introducerea" a fost făcută de dna Angela Macarie, gazda manifestării, care le-a prezentat copiilor fișa biobibliografică a oaspetelui, subliniind, în context, prodigioasa și îndelungata sa activitate publicistică, materializată în 45 de cărți și zeci de mii de articole în numeroase publicații de cultură din țară, activitate răsplătită, printre altele, cu șapte premii ale filialei mureșene a Uniunii Scriitorilor din România, și cu titlul de „Cetățean de Onoare" al municipiului Târgu-Mureș. Surpriza oferită de gazde, în debutul manifestării, a fost un moment muzical, pe strune de vioară, în interpretarea dnei prof. Zenovia Rusu, de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș.

Odată spartă gheața și emoțiile (atât ale copiilor cât și ale oaspetelui) risipite, a început „ora de poezie", definită de reputatul om de cultură drept „doctorul cel bun al tuturor". Lazăr Lădariu le-a citit copiilor versuri din volumele sale: Poeme cu ochii de iarbă nouă, Secunda de pământ și Medalii de rouă, dar și un poem dedicat regretatului Grigore Vieru, însoțindu-și lectura cu povața adresată tinerilor auditori, aceea de a nu-și uita dascălii, de a respecta, promova și cinsti valorile trecutului, memoria înaintașilor, simbolurile păstrătoare de conștiință națională, dar și îndemnul de a-și așterne pe fila albă gândurile, sentimentele, emoțiile.

…Ceea ce era deja un fapt împlinit. Au citit din creațiile proprii: Alexandra Bordaș, Melca Manuela, Anca- Suciu Aura, Stana Daria, Bârsan Alexia, Mureșan Andrei, Bogdan Larisa, Blaj Ilinca, Stoica Andreea, Zoltan Alina, elevi ai claselor V-VII, îndrumați într-ale scrisului taine de dna prof. Mariana Stana. Clipa de muzică din final a fost asigurată, la pianină, de eleva Daria Macarie, de la Liceul de Artă.

La eveniment (care, dincolo de…ars poetica, s-a constituit într-o impresionantă lecție de civism) au participat, alături de oaspete, prof. Mircea Dorin Istrate - președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, poeții Răzvan Ducan și Dorian Marcoci.

Tinerii… viitori poeți au primit, fiecare, câte un exemplar din volumul De pe celălalt mal, cu autograful poetului Lazăr Lădariu, însoțit de îndemnul: „Scrieți! Citiți mult! Iubiți-vă dascălii!"

 

Lasă un comentariu