Ciprian Istrate - folclor, talent, pasiune, patriotism

Distribuie pe:

Spațiul românesc a fost, este și va fi pentru totdeauna un izvor nesecat din care țâșnesc adevăratele perle ale românismului, aceste perle fiind bineînțeles creațiile folclorice, poeziile populare etc., care izvorăsc din folclorul atât de bogat al poporului românesc, în speță, al spațiului transilvănean. Prin folclorul nostru, noi, românii, ne păstrăm identitatea națională. Din spațiul acesta mirific al Ardealului, avea să răsară pe lume cel care va deveni peste timp distinsul interpret al folclorului românesc și reprezentant de marcă al cântecului patriotic CIPRIAN ISTRATE. Mult îndrăgitul nostru interpret de muzică populară românească încântă sufletele românilor de pretutindeni prin originalitatea, acuratețea și măiestria cu care știe sămodeleze folclorul românesc ducându-l până la rang de virtute. Glasul reputatului artist Ciprian Istrate răsună în chip divin pe multe scene, aducând faimă și cinste țării noastre și folclorului nostru românesc.

Ciprian Istrate s-a născut la data de 2 septembrie 1976 în orașul Luduș, județul Mureș, a copilărit în orașul Iernut, urmând cursurile Școlii Primare, apoi cele liceale în același oraș. Pleacă apoi la studii în Târgu-Mureș urmând să absolve Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială. În 1998 se înscrie la Școala Populară de Arte din Târgu-Mureș, absolvind cu nota 10 trei ani mai târziu. Între 1999-2004 este colaborator permanent al Ansamblului Profesionist „Mureșul" din Târgu-Mureș, participând la sute de spectacole prin care promovează zona folclorică natală. Din 2004 începe colaborarea cu Televiziunea Română, Radio România, unde participă la spectacole de înaltă ținută artistică cu impact major asupra populației, promovând tradițiile și valorile neamului românesc. Câștigă în 2005 concursulde interpretare folclorică JIDVEI, cel mai important concurs de profil. Câștigă alte numeroase concursuri de gen cum ar fi Festivalul „Ion Cristoreanu" - Cluj, „Pe deal la Teleormănel" - Alexandria, Festivalul Artiștilor din Ministerul de Interne 2008. Înființează Asociația Culturală „Pe Mureș și pe Târnavă", înființează Grupul Instrumental „Ceterașii de pe Câmpie", promovând astfel muzica folclorică a zonei Mureșului. În 2010 înființează Festivalul Cântecului Popular Patriotic de la Oarba de Mureș, eveniment național care aduce an de an capital de imagine orașului Iernut.

De asemenea, Ciprian Istrate a editat numeroase albume de cântece: Din Ardealul meu cel sfânt, Ard-o focul dragostea, Cântece de pe Mureș și Târnavă, Copilașii mi-s averea, Cântece vechi și noi, Romanțe celebre, Colinde-la tot omul de Crăciun. Are alte două albume în colaborare cu artisteleVeta Biriș și Dorina Oprea. În anul 2015 devine Cetățean de Onoare al localității Ponor, județul Alba, pentru păstrarea și promovarea valorilor culturale tradiționale românești. Înființează grupul vocal „Jandarmii Mureșeni", compune „Imnul Jandarmilor", cântec apreciat și preluat de Școlile Militare de Jandarmi. Este colaborator al Ansamblurilor „Mureșul" din Târgu-Mureș, „Transilvania" din Baia Mare, „Ciocârlia" din București, „Drăgan Muntean" din Deva.

Pe lângă faptul că este un reprezentant de marcă al folclorului românesc și a cântecului popular, domnul Ciprian Istrate se manifestă permanent și ca un mare iubitor al poporului român și luptător credincios pentru sfântul nostru neam românesc. La acestea l-au îndemnat nu numai credința și dragostea sa adâncă față de valorile folclorului românesc, de Sfânta noastră Biserică strămoșească, ci și faptul că domnia sa se identifică cu toată ființa sa cu poporul din mijlocul căruia s-a ridicat. În felul acesta a știut să îmbine în chip pilduitor dragostea de cântec, de neam cu cea de Biserică, cărora le-a slujit deopotrivă și o face și pe mai departe, fără rezerve și fără încetare, bucurându-se astfel de o aleasă prețuire și de o profundă apreciere din partea tuturor celor care îl cunosc. Domnul Ciprian Istrate se înscrie fără îndoială și pe bună dreptate, în galeria marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc, pentru profundul profesionalism al domniei sale, precum și pentru seriozitatea pe care a arătat-o în tot ceea ce a întreprins dânsul. Domnia sa se impune în societatea românească ca un model de om împlinit și de artist desăvârșit.

Acest mare artist Ciprian Istrate, prin cântecul său, prin activitatea sa, dovedește o mare dragoste de țară, de neam, de credință. Prin tot ceea ce face, domnia sa propovăduiește aceste valori sfinte ale neamului nostru românesc.

Lasă un comentariu