Efectul nociv al zgomotului asupra omului

Distribuie pe:

În ultimul timp zgomotul a devenit un adevărat flagel.

Prin ce este dăunător zgomotul? Efectul zgomotului asupra sănătății, desigur, depinde de timpul expunerii unei persoane, intensitatea sunetelor și frecvența acestora.

Efectul zgomotului asupra sănătății umane poate fi diferit - de la o simplă iritație până la tulburări patologice grave ale organelor și sistemelor interne. În primul rând, desigur, suferă auzul oamenilor. Volumul și frecvența efectelor de sunet provoacă, în mod direct, dezvoltarea pierderii a auzului. Boala se dezvoltă treptat. Din cauza sunetelor puternice de înaltă frecvență în organele auditive apar modificări patologice ireversibile.

Efectul fonic nociv nu este limitat doar la organele de auz.

Iritantul sporit de zgomot afectează sistemul nervos uman, sistemul cardiovascular, cauzând excitări severe. Zgomotul sporit poate provoca insomnie, oboseală rapidă, agresivitate, poate afecta funcția de reproducere și contribuie la tulburări psihice grave.

Efectele fonice nocive asupra omului au chiar și niveluri mici de sunete de la 40 - până la 70 dB. Există limitele admise de zgomot, care reprezintă un nivel acceptabil de zgomot la locul de muncă și la domiciliu.

Dacă vom evalua factorii care afectează sănătatea umană în orașele mari, zgomotul are, probabil, cel mai important impact negativ asupra sănătății umane. Pentru a ne proteja împotriva efectelor nocive ale zgomotului ar trebui să reglementăm strict durata acestuia, compoziția spectrală, intensitatea și alte caracteristici. Acest obiectiv stă în fața instituțiilor sanitare de igienă.

Lasă un comentariu