Să ne fie rușine! APROAPE O ZECIME DINTRE COPIII ROMÂNI MERG LA CULCARE FLĂMÂNZI...

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, fundația World Vision România, citată de agerpres.ro, a publicat studiul „Bunăstarea copilului în mediul rural", cercetarea urmărind principalii indicatori privind bunăstarea copilului, precum starea de sănătate, nutriția, igiena, educația, participarea în comunitate și protecția copilului.

Raportul arată că, în continuare, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale copilului, performanțele școlare și costurile ridicate fiind principalele motive pentru care un copil abandonează școala, iar munca în gospodărie continuă să fie o obișnuință pentru mulți dintre copii.

„Concret, în 2018, rezultatele raportului privind bunăstarea copilului din mediul rural au arătat că 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea; 6% au doar uneori suficientă mâncare, iar 3% nu au niciodată destulă mâncare; 2 din 3 familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantități mai mici (61%); 1 din 3 copii nu este bucuros să meargă la școală; 1 din 5 copii este obosit la școală pentru că muncește în gospodărie; 1 din 8 copii mănâncă cel puțin o pâine pe zi; 1 din 10 copii primește mâncare gătită o dată pe zi; 1 din 2 copii nu se spală pe dinți în fiecare dimineață și seară, iar 3% nu se spală niciodată; 1 din 3 copii sub cinci ani nu a efectuat vaccinurile conform schemei de vaccinare, iar 1 din 5 familii nu poate ajunge la consultații la medicul familie pentru copilul lor.

Pe de altă parte, doar 1 din 2 copii din România se consideră fericit, cealaltă jumătate habar neavând ce înseamnă fericire, din cauza lipsurilor.

Studiul confirmă încă o dată faptul că sărăcia este cauza principalelor vulnerabilități din rândul copiilor. Totuși, observăm cu bucurie scăderea numărului de copii care abandonează școala de la 2% la 1,5%, la fel cum am putut constata că 40% dintre familiile respondente au participat la activitățile susținute de fundație pentru conștientizarea drepturilor copilului.

Însă, există peste jumătate dintre gospodării cu dificultăți financiare, veniturile lor fiind plasate în categoria celor vulnerabile. O treime dintre gospodăriile din mediul rural sunt beneficiare de o formă de sprijin social - venit minim garantat și (sau) alocație complementară, acestea aflându-se sub pragul de sărăcie.

Doar 1 din 5 tineri consideră că are o viață bună, aceasta însemnând, atât latura materială (îmbrăcăminte, încălțăminte, automobil, electronice, telefoane mobile și tablete, locuință), cât și latura non-materială (familie, sănătate, respect, înțelegere)", se arată în raportul citat.

 

Lasă un comentariu