RĂZVAN DUCAN - 60 DE ROTITOARE ANOTIMPURI

Distribuie pe:

RĂZVAN DUCAN, mai ieri un nume, azi renume în urbea sa, în județul nostru, în literatura română, ,,cel mai autentic, mai bun și mai de preț produs cultural al plaiurilor târnăvene din toate timpurile" (Nicolae Băciuț).

De 60 de ori s-au tot rotit anotimpurile pe cerul vieții sale, împovărându-l cu vremi și vremuri, cu bucurii și necazuri, cu meritată glorie. Și-a petrecut primăverile în speranțe, verile în fericite clipe, alături de familie, bogatele toamne în desfătare, asprele ierni în nostalgii și a ajuns acum aici, înconjurat de o mare de prieteni, de admiratori, care au venit, vineri, 23 iunie 2017, să-i fie aproape, să-i fie părtași la bucuria împliniri celor 60 de ani de viață și să-i ureze un sincer și din toată inima ,,La mulți ani!".

I-am remarcat printre cei prezenți la această manifestare de suflet pe profesoarele MIORIȚA CREANGĂ, MĂRIOARA OLARU, ZAMFIRA SOLOMON, FLORICA COSTEA și VIRGIL SUCIU, pe domnul director al Combinatului Chimic din Târnăveni, dr. ing. VASILE CERGHIZAN, pe fostul director al Casei de Cultură din Târnăveni, prof. GHEORGE NAN, pe preotul AUREL HANCU, președintele Cenaclului ,,Elena din Ardeal", poeții DUMITRU SILITRĂ, VALER POPENU, MIHAELA CERNEA, omul de afaceri IOAN SITA, cel care susține, anual, frumoasele zile și seri de poezie în acel colț de rai aproape părăsit de lume care este satul Vaidacuta, apoi sighișorenii GABRIELLA COSTESCU, președinta Cenaclului ,,Creneluri sighișorene", poetele ANA MUNTEANU DRĂGHICI și ADRIANA DANDU, jurnalistul VASILE LUCA, cantautorul TRAIAN COMȘA, care ne-a încântat cu melodii de suflet pe versurile proprii, precum și ale unor poeți prezenți la manifestare: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, poeta PIROȘCA HANEA, domnul DUDAȘ, doamna GEORGETA TOMA, o loială prietenă a sărbătoritului, fostă consilieră, apărătoare a dreptății și a adevărului, și atâția alți prieteni și cunoscuți, care au umplut, până la refuz, sala, veniți toți fără vreo „convocare" sau invitație personală, ci doar din simpla dorință de a-l onora pe sărbătorit cu prezența lor. Frumos și onorant gest făcut din inima și sufletul acestor adevărați prieteni.

Despre poet, viață, activitate, operă, au vorbit cei mai apropiați prieteni ai domniei sale, începând cu domnul NICOLAE BĂCIUȚ, cel care i-a fost aproape încă de acum 30 de ani. Prezentându-i activitatea, Domnia Sa s-a oprit asupra perioadei în care Răzvan Ducan a fost la conducerea Casei de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni, cea mai frumoasă, mai prolifică, mai plină de conținut perioadă din istoria culturală a orașului, apreciere subliniată de toți vorbitorii, când „toată activitatea creatoare a poetului sărbătorit a stat sub umbra ocrotitoare a sfântului Arhanghel Mihai Eminescu". Atunci, domnul Ducan a „gestionat și patronat, în respect pentru cetățeni, o bună bucată de timp cultura municipiului," iar astăzi, oficialitățile orașului nu s-au învrednicit să-l onoreze măcar cu prezența lor, la această aniversare, nemaivorbind de respectul pe care ar trebui să îl poarte.

Domnul Nicolae Băciuț a prezentat o parte din cărțile autorului și, mai apoi, onorându-și așa cum se cuvine prietenul și prietenia față de sărbătorit, i-a dăruit acestuia o frumoasă icoană a Eminescului și un număr din suplimentul revistei ,,Vatra veche"(doar patru editate până în prezent și dedicate unor pesonalități culturale mureșene), supliment con-sacrat, în totalitate, lui Răzvan Ducan.

Domnul LAZĂR LĂDARIU, redactor-șef al cotidianului ,,Cuvântul liber", în cuvinte frumoase, de suflet și de simțire, a apreciat, și domnia sa, viața, activitatea și opera celui sărbătorit „un poet ales, cu acel ADN al curajului prezent în toată ființa lui", curaj exprimat clar și convingător și în cartea de poezii recent apărut „Cumpăr timp", carte pe care domnul Lazăr Lădariu a prezentat-o ca fiind dedicată ,,timpului nașterii, trăirii, iubirii și împlinirii fiecăruia din noi, clipei cea repede ce ni s-a dat". Poeziile din acest volum sunt „poezii de rezonanță cu splendide metafore", iar același timp este în poezie (foarte frumos spus,) și ,,brumă și floare". Iubirea de neam și de țară la acest poet este ,,profesiune de credință", poemele sale fiind ,,o vioară cu goarnă" ce dă alarma, atunci când vremile și unii oameni o iau razna, ,,păzitor de sentințe" cu o ,,dăinuitoare luciditate" în tot ceea ce scrie. O carte ,,pentru biblioteca noastră de suflet". Frumoase și înălțătoare aprecieri venite din partea unui om de aleasă cultură și prestigiu, care îl onorează pe acel căruia îi sunt adresate.

Scriitorul NICOLAE SUCIU, un statornic vechi prieten al sărbătoritului, i-a făcut acestuia un frumos portret din cuvinte potrivite, așa cum merită un om de o asemenea anvergură, ajuns acum ,,în plină maturitate creatoare", care are încă multe de spus și de dat nouă și literaturii române.

Au mai intervenit cu felicitări și aprecieri la adresa sărbătoritului doamna prof. MARIA CREANGĂ, AUREL HANCU, ZAMFIRA SOLOMON, GABRIELLA COSTESCU (care i-a oferit o frumoasă cupă și un cuvânt mângâietor „de sub umbra teiului lui Eminescu") și domnul ing. dr. VASILE CERGHIZAN, care, în numele tuturor, a propus să se întreprindă demersurile necesare pentru a i se acorda titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al municipiului Târnăveni lui Răzvan Ducan, auditoriu susținând, prin aplauze prelungite, această propunere.

Așteptat a fost cuvântul singurului doctorand din judeșul Mureș la Sorbona, poetul, scriitorul, autorul de piese de teatru etc. (la numai 29 de ani), DARIE DUCAN, „plecat ateu din România, încreștinat în Franța, țară în care creștinismul a murit". Maestru al cuvântului el ne-a destăinuit ,,din bucătăria creației", cum s-au născut unele din cărțile precum „Părintari", „Cumpăr timp", „Dus-întors", „Marielnic", ce resorturi, ce zbucium, ce frământări au fost pentru a nemuri, în cuvinte, o stare, un fapt, o idee, un gând frumos și înălțător, o simțire. Frumoasă ,,concurență" de familie între tată și fiu, singură în literatura română, câștigată fiind creația literară.

RĂZVAN DUCAN: ,,Mi-am onorat cu cinste crezul, harul, darul și talantul primit, în fiecare moment al vieții mele". ,,Raiul e în noi, în bucuria fiecărei clipe pe care o trăim alături de ceilalți". „Scrisul meu e o boală continuă, pentru că, din durerea și iubirea mea, se naște fiecare cuvânt pe car îl scriu". „Reperele mele în conduita de viață sunt: Eminescu, Păunescu și Nicolae Băciuț", cei care m-au învățatat „să mă îmbogățesc prin împuținare". Frumoase, adevărate și de luare aminte cuvinte, prin care sărbătoritul și-a făcut autoportretul, real și convingător.

După ce a mulțumit familiei, prietenilor adevărați, invitaților, întreaga audiență i-a cântat, din toată inima, un ,,LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE!", urându-i, mai apoi, fiecare o viață lungă, lipsită de griji, pentru a se putea bucura încă mult timp de rodul muncii sale.

Lasă un comentariu