Autoportrete artistice - Ceterași din tată-n fiu…

Distribuie pe:

Interlocutor: dl TOMA BIRIȘ, rapsod popular

- Faceți parte dintr-o familie… muzicală. Cum este să te naști… cu cetera în mână?

- M-am născut în localitatea Băița, județul Mureș, la data de 11 iunie 1952. Nu m-am născut chiar cu… vioara în mână, dar, ce-i drept, i-am deslușit tainele încă de mic copil. Am învățat să cânt la vioară de la vârsta de 6-8 ani, acasă, cu tatăl meu, Iacob. Mai târziu, am început să cânt cu tata și cu fratele Teodor, la horă, la joc în sat, la nunți, la formații de dansuri populare, cu care am participat la mai multe concursuri și festivaluri. La noi în familie, au mai cântat bunicul meu, Teodor, și fratele bunicului, Pompei. Cu ansamblul de cântece și dansuri din Băița, am ajuns până la faza națională, unde am obținut locul II, iar cu premiul special la vioară, am apărut în Gazeta pionierului, în 1965. În taraf erau două viori, braci-contră și contrabas. Au urmat Festivalul de la București, care se numea „Dialog de la distanță", apoi Festivalul „Cântarea României", spectacole la Liceul nr. 2 din Reghin, împreună cu alt frate al meu, Iacob, care studia acolo, și era și dansator.

- N-ați lăsat cetera de sub braț…

- Niciodată. După absolvirea Școlii generale, am plecat la Școala profesională din Târgu-Mureș, perioadă în care am făcut parte din mai multe ansambluri populare - Casa de Cultură a Sindicatelor, ansamblurile „Șireagul", Azomureș, „Cununa Ardealului", împreună cu care am participat la festivaluri în țară și în străinătate - Franța, Italia, Republica Moldova. În paralel, am activat la mai multe școli din oraș, cu care am fost la alte și alte festivaluri și concursuri, pe Litoral.

- Între timp, ați devenit un rapsod cu acte în regulă, cum s-ar spune…

- Într-adevăr, după ce am absolvit cursurile Școlii Populare de Arte, am fost la București, să-mi iau atestatul, în 1988. După 1990, am fost solicitat să cânt la vioară și în alte localități din județ și din județele vecine. Am fost solicitat de postul TV FAVORIT, unde am realizat și un CD cu jocuri populare din Câmpia Transilvaniei, comuna Râciu. Mai am două piese cântate împreună cu taraful la Radio Târgu-Mureș, dar și o casetă cu tatăl meu, la vioară braci-contră. Am mai cântat și în alte localități din țară: Prislop, Arad, Băile Herculane,

Suceava, Baia-Mare, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu și altele.

- Se pare că, la dumneavoastră în familie, așchia nu sare departe de… ceteraș…

- Băiatul meu, Tomiță, a început să cânte la fluier și la saxofon, iar fetița, Ioana-Lavinia, a participat, la Palatul Copiilor, la dansuri populare, și a făcut și pictură. Mai am și două nepoate, Auruța și Simina, care au cântat voce cu mine, bunicul și tatăl lor.

- Nici mass-media nu prea vă lasă în pace…

- Am fost solicitat pentru un interviu la postul TV Ardealul - Reghin, în cadrul căruia am interpretat piese, jocuri populare din zona Băița, la vioară cu goarnă. Tot în cursul acestui an, am avut un interviu la Radio Târgu-Mureș, în cadrul căruia am interpretat câteva melodii, jocuri populare, instrumental specifice zonei Băița, cu vioară cu goarnă. Am participat, de asemenea, la „Udatul nevestelor" din Hodac și Toaca, la Hora satului, Târgul fetelor de la Gurghiu…

- Vă dorim împliniri și succese, dumneavoastră și celor din familia dumneavoastră, care duc mai departe tradiția și obiceiurile plaiului transilvan!

 

 

Lasă un comentariu