Medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri de până la 900 de lei!

Distribuie pe:

De la 1 iulie 2017, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei pe lună vor beneficia de compensarea medicamentelor în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Măsura a fost luată de Guvern în ședința de săptămâna trecută, prin aceasta urmărindu-se creșterea numărului de beneficiari. Până acum, de compensarea medicamentelor cu 90% beneficiau doar pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei.

Un alt avantaj adus în favoarea pensionarilor se referă la simplificarea procedurii de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declarația pe proprie răspundere a pensionarilor. Până acum, pentru a beneficia de compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuiau să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. Însă, Guvernul a constatat că, deși pensionarii declarau că nu obțin alte venituri, în evidențele ANAF aceștia figurau că realizează și alte venituri, în general venituri mici.

Astfel, au fost identificate situații în care declarațiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoștință despre existența unor sume considerate venituri (dobândă bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acțiuni), situație în care se impunea recuperarea de la această categorie de asigurați a procentului de 40% reprezentând diferența dintre 50 - 90%).

Din datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se estimează că, începând cu data de

1 iulie 2017, numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei pe lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.

Lasă un comentariu