Un act de barbarism ieșit din comun

Distribuie pe:

Reprobabilul eveniment a avut loc în noaptea de 11 spre 12 iulie a. c., pe strada Brașovului din municipiul Târgu-Mureș și în împrejurimi, când o trupă de vandali, în sensul adevărat al cuvântului, a descins, într-o gălăgie infernală, procedând la tăierea în lanț a peste 30 de cauciucuri de la peste 20 de autoturisme. Implicațiile economice și sociale ale acestei barbarii de cea mai mare amploare sunt deosebite. Imposibilitatea proprietarilor de a-și utiliza în dimineața acelei zile autoturismul, fie pentru a nu întârzia la serviciu, dar și pentru soluționarea unor urgențe care puteau fi și de natură medicală, plecarea în concediu sau oriunde în altă parte, sau nevoia de a ajunge undeva la o oră fixă, fără a mai vorbi de cerințele zilelor care urmează. În afară de acestea trebuie ținut cont și de celelalte implicații, cum ar fi aspectul tehnic și economic al repunerii acestor autoturisme în funcțiune care necesită timp și bani mulți, alături de multă zdroabă și nervi pentru cei care nu se pricep la schimbarea roților.

Cetățenii, și în mod deosebit cei afectați de acest act de-a dreptul criminal, sunt de părere că asemenea vandalisme de proporții au loc pe fondul slăbirii vigilenței instituțiilor însărcinate cu siguranța, ordinea și liniștea publică. Fie că este vorba de Jandarmerie, Poliția Locală sau Poliția Națională, a căror prezență se face tot mai puțin simțită pe străzile municipiului, în formula de patrule, cu rol de descurajare a autorilor acțiunilor reprobabile, dar și pentru soluționarea pe loc a unor sesizări din teren a cetățenilor. În al doilea rând se simte o prea mare toleranță, atât a acestora, cât și a organelor de justiție, care trec prea ușor cu vederea actele antisociale ale unora puși pe distrugerea de bănci și coșuri stradale, murdărirea de ziduri și pereți prin grafitti, ori alte acte, de tulburare a liniștii publice, cu implicații asupra aspectului orașului, dar și asupra imaginii celor care locuiesc și-l gospodăresc. Luarea în calcul doar a prejudiciului material, pecuniar, care de obicei este nesemnificativ, adică cu mult mai mic decât cel social, de civilizație, constituie o gravă greșeală, menită mai mult să încurajeze decât să descurajeze acest gen de acte antisociale.

Iată de ce cerem acestor instituții să depășească stadiul automulțumirilor și suficienței, și să ridice la un nivel superior de abordare problematica siguranței, ordinii și liniștii publice, adoptând principiul toleranței zero în evaluarea atitudinilor comportamentale ale celor prin aportul cărora orașul nostru, județul, țara nu sunt în ordine și nu reușesc să primească notă de trecere nici la capitolul bunelor maniere și al civilizației, în raport cu frații noștri europeni. 

Lasă un comentariu