Dascăli mureșeni EDUARD CSUPAN

Distribuie pe:

Se zice că Dumnezeu a dat fiecărui om la naștere o serie de virtuți, care să-l călăuzească în viață, să se folosească de ele când va avea nevoie și care să-i definească personalitatea și caracterul. J.J. Rousseau spunea că „Dacă există în lume un rang care să-i facă iluștri pe cei care-l dețin, acela este fără îndoială rangul pe care îl dau talentul și virtutea", și cum în lume „talentul nu înseamnă nimic fără caracter" (B.P. Hasdeu), toate acestea le regăsim la Eduard Csupan, omul fără de astâmpăr, profesorul de arte vizuale de la Liceul Tehnologic „Vasile Netea" din Deda.

A văzut lumina zilei în data de 12 august 1981 la Reghin. Fiind o fire harnică și ambițioasă, un tânăr cu un caracter frumos, a fost convins că fără muncă nu se poate să răzbești în viață și dacă vrei să realizezi ceva durabil, atunci trebuie să te zbați și să te lupți, în primul rând cu tine însuți, iar apoi cu greutățile vieții, de orice fel ar fi ele. Descoperindu-se pe sine și fiind conștient de talentul său nativ înspre pictură, s-a călăuzit în viață după spusele lui Leo Buscaglia: „Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine. Ceea ce faci cu el este darul tău pentru Dumnezeu". Drept urmare, după terminarea liceului și în urma unui examen de admitere dificil, a urmat, începând cu anul 2002 cursurile U.A.D. Cluj-Napoca, Arte plastice - pictură, studii finalizate în 2006, completate cu un masterat în pictură, terminat în 2008. A devenit profesor de educație plastică la liceele „Petru Maior" din Reghin și „Vasile Netea" din Deda, unde își desfășoară și în momentul de față activitatea la catedră. Este un cadru didactic talentat, muncitor, competent, respectuos, sociabil, generos, căruia nu-i lipsește nimic din calitățile pe care trebuie să le aibă un OM în adevăratul sens al cuvântului. Dragostea față de meseria pe care o practică, față de sine însuși și, mai ales, față de elevii săi a făcut să fie apreciat de toată lumea, să fie iubit și respectat. Este profesor coordonator la Tabăra de creație organizată anual de către Fundația „Laurenția" din Reghin (2008 și 2009) și la Tabăra de creație „File din poveste" organizată la Stânceni - Mureș (2010). Ca o încununare a activității sale în domeniul picturii, a devenit membru UAP Mureș în anul 2012, iar din 2015 a obținut titlul de doctor în arte vizuale.

Ca un artist „în toată puterea cuvântului", care se respectă pe sine, a realizat numeroase expoziții de grup, precum și personale. Iată-le: Expoziții de grup: 1999-Casa de cultură,Gornești; 2003-Casa Studențească,Cluj; 2005-Galeria U.A.P. Cluj; 2006-Casa Studențească,Cluj; 2006-Expo-Transilvania,Cluj; 2006- Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg.-Mureș; 2008- Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg-Mureș; 2008-Expo-Transilvania,Cluj; 2009 - Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg.-Mures; 2010 - Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg.-Mures; 2011 - Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg.-Mures; 2012-UAT (expoziție Communitas), Târgu-Mureș; 2012 - Festivalul International Ars Maris,Reghin; 2012 - Galeria U.A.P. „Salonul de iarnă", Tg.-Mureș; Expozitii personale: 2012-Parohia Reformată, Reghin; 2012-Diohaz (expozitie Communitas), Reghin; 2012-Galeria de Artă Mureș Mall , Târgu-Mureș. O parte din aceste expoziții au fost vizitate și de către semnatarul acestor rânduri, iar din cele văzute și auzite cu aceste ocazii a reieșit marea personalitate și valoarea deosebită a operelor sale, aprecierile fiind făcute de critici de artă,specialiști în domeniul picturii.

Drept recunoaștere a activității desfășurate, a valorii și performanțelor elevilor pe care îi pregătește, i s-au acordat următoarele premii: 2006-Premiul special „Primăvara artelor" Casa Studentească,Cluj; 2008-Mențiune ca profesor coordonator, faza națională „Jocurile Olimpice în imaginația copiilor", Iași; 2009 - locul I ca profesor coordonator, faza națională,concurs de artă decorativă din materiale reciclabile „Brad de Crăciun", Clubul Copiilor Român; 2011 - bursa Communitas; 2012 - bursa Phd „Soos Kalman". Activitatea de îndrumare și coordonare, de descoperire a copiilor talentați este una cu caracter permanent, desfășurată cu multă plăcere și pasiune, fapt care a făcut să fie iubit și respectat în comunitate.

S-a realizat frumos și în plan familial. Soția sa, Melinda, este profesoară de limba germană, apreciată la rândul ei pentru modul conștiincios în care a înțeles să își facă datoria de luminător al minților copiilor, în demersul lor de a pătrunde în tainele limbilor străine. Dumnezeu le-a binecuvântat casa cu doi copii, darul care se cuvine să-l primească toți cei cu dragoste de copii și de oameni, în general. „Celebru te face nu talentul, ci munca susținută de talent." (Aurelian Silvestru). Omul sfințește locul!!!

 

Lasă un comentariu