Plante de leac pentru bolile de ficat

Distribuie pe:

Dacă te simți obosit în permanență, ești balonat și nu ai poftă de mâncare, este posibil să ai o afecțiune hepatică. Natura îți vine în ajutor și în acest caz. Iată câteva plante care protejează ficatul.

Rostopasca, regenerator hepatic

Rostopasca, renumită pentru tratarea ficatului, este eficientă în ameliorarea hepatitei acute și cronice. Cea mai frecventă formă de hepatită este cea de origine virală generată de virusul A și B. Rostopasca se folosește sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită și o cană de apă clocotită. Se bea câte o gură de ceai la trei ore. Pe lângă efectul de tonic și regenerator hepatic, ceaiul de rostopască are și rol de drenor hepatic și biliar, colagog (stimulează secreția de bilă) și coleretic (favorizează eliminarea bilei).

Anghinarea, eficientă în preciroză

Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare, fiind folosite îndeosebi în cazurile de preciroză, dar și de hepatită subacută și cronică. Se administrează tot sub formă de infuzie (o linguriță de frunze la 250 de ml apă) și se beau câte două căni pe zi. După două săptămâni, se recomandă folosirea a două lingurițe de plante. Deoarece frunzele de anghinare sunt greu de găsit în magazine, poți căuta la plafar această plantă sub formă de drajeuri sau soluție.

Gălbenelele au acțiune antiinflamatoare

Gălbenelele și sunătoarea pot face minuni pentru persoana care are o afecțiune a ficatului. Uleiul volatil din sunătoare și substanțele active din gălbenele au acțiune antiinflamatoare și sunt un bun pansament pentru ficat. În plus, colina din sunătoare împiedică „îngrășarea" ficatului. Infuzia obținută din cele două plante este folosită în ameliorarea hepatitei cronice evolutive, precum și a enterocolitelor și a constipațiilor. Infuzia se face dintr-o linguriță de sunătoare și una de gălbenele, la care se adaugă 200 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă acoperit timp de 15 minute. Se strecoară și se bea jumătate în jurul orei 18, iar cealaltă jumătate înainte de culcare. Cele două plante pot fi combinate cu cicoare.

Armurariul stimulează sinteza proteinelor

Această plantă ajută la regenerarea celulelor din ficat și protejează integritatea membranelor celulelor hepatice. De asemenea, intensifică sinteza proteinelor în organism. Se poate folosi sub formă de infuzie, din care se beau câte trei căni pe zi: prima cană se consumă înaintea micului dejun, fiind însoțită de un repaus, timp de 20 de minute. Celelalte două căni se beau după celelalte două mese. Cura durează două săptămâni. Frunzele de armurariu se folosesc în maximum 24 de ore de când le-ai măcinat, altfel devin hepatotoxice.

Lasă un comentariu