PALATUL VICTORIA, 4 AUGUST 2017 DECIZII CU IMPACT MAJOR ASUPRA MEDIULUI SOCIO-ECONOMIC DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Pensiile de serviciu nu vor mai putea depăși salariile nete

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, iar valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Se precizează că „niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare".

Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate, astfel că, de exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României.

„Pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculație conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenția Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie. Recomandarea este, totuși, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede creșteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari", precizează autorii.

Statul va restitui taxa cerută la înmatricularea autovehiculului

 Având în vedere necesitatea armonizării legislației naționale cu hotărârile Curții de Justiție a UE, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Noul act normativ reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxele menționate.

Beneficiarii noului act normativ sunt contribuabilii care au achitat, potrivit legii, taxele respective și nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență recent adoptate. Aceștia vor solicita, în scris, organului central fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile.

Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel: pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018; pentru  timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Guvernul simplifică birocrația

Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre prin care simplifică documentația necesară obținerii unor beneficii sociale, respectiv a venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire. Documentul adoptat de Executiv introduce și noi condiții și criterii în acordarea ajutoarelor de urgență.

Printre modificările operate se numără: întocmirea aceluiași formular de cerere pentru toate cele trei beneficii sociale menționate; introducerea formularului de cerere simplificat pentru solicitarea unui nou drept dintre cele trei, în cazul în care persoana/familia este deja beneficiar al unuia dintre ele; eliminarea copiilor legalizate, documentele doveditoare putând fi prezentate doar în copie; introducerea unor condiții și criterii în acordarea ajutoarelor de urgență de la bugetul de stat, care să ateste situația de urgență sau deosebită în care se află familia/persoana și, prin aceasta, asigurarea uniformității în elaborarea propunerilor la nivel teritorial ș.a.

Potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii iunie 2017 erau înregistrați 230.699 de beneficiari de venit minim garantat.

Primăriile vor putea cumpăra acțiunile deținute de Ministerul Energiei la societățile producătoare de agent termic

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care creează cadrul legal prin care pachetele de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic să poată fi transferate cu titlu oneros către primării.

Transferul se realizează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: unitatea administrativ-teritorială (UAT) să fi solicitat, în baza hotărârii consiliului local, transferul pachetului de acțiuni deținut de către statul român, prin Ministerul Energiei, la societățile producătoare de agent termic; să nu fie deschisă procedura de insolvență pentru UAT; efectuarea unei analize tehnic-economice care să cuprindă justificarea operațiunii și efectele acesteia; respectarea normelor naționale și comunitare în materie de ajutor de stat și concurență; să fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care acțiunile transferate sunt grevate de sarcini/garanții, precum și în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentă a acțiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situația înstrăinării acțiunilor; preluarea de către UAT și a eventualelor obligații financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societăți producătoare de agent termic.

UAT pot depune oferte și achiziționa întreg pachetul de acțiuni deținut de către statul român prin Ministerul Energiei la societățile producătoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertă de vânzare către UAT care a solicitat transferul.

Prețul de ofertă va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, ale cărui servicii vor fi achiziționate de Ministerul Energiei, iar elementele principale ale contractului de vânzare-cumpărare prin care se realizează transferul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Executivul a avut în vedere faptul că serviciul comunitar de utilități publice privind alimentarea cu agent termic în sistem centralizat este în responsabilitatea autorităților administrației publice teritoriale, iar în prezent sunt situații în care operatorii economici care realizează producerea agentului termic necesar alimentării populației cu apă caldă și căldură sunt societăți cu capital majoritar de stat ale căror acțiuni sunt administrate de către Ministerul Energiei.

Indemnizația pentru creșterea copilului, plafonată!

 Guvernul a modificat normativele privind indemnizația pentru creșterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare.

Conform noii prevederi, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei. Totodată, Executivul clarifică și unele aspecte ce țin de acordarea stimulentului de inserție, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru creșterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretări diferite în aplicare la nivel național; clarificările nu afectează stabilirea și plata stimulentului de inserție, aceasta realizându-se ca și în prezent.

La nivel național, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizații care depășesc 9.000 lei. În prezent, sunt în plată indemnizații care reprezintă de până la 130 ori indemnizația minimă.

Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în București), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanța), precum și cuantumuri de 50.000 lei - 60.000 lei, în alte județe.

Alte state membre ale Uniunii Europene au programe similare, însă nu la fel de generoase ca acela aplicat în România. Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1.800 euro, România depășind, în prezent, de 19 ori acest cuantum.

Investiții în turism

Guvernul a adoptat Programul Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism și pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism.

Programul, denumit Master-Planul investițiilor în turism, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică.

Potrivit noilor reglementări, contribuția financiară a Ministerului Turismului în investiții variază în funcție de nivelul de importanță: pentru investițiile de importanță națională, contribuția aparține în totalitate Ministerului. În această categorie se încadrează dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km și a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre.

Pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția ministerului este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare (UAT) este de 10%; pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția ministerului este de 85%, iar contribuția UAT este de 15% . Contribuția Ministerul Turismului este de 70% și contribuția UAT-ului/asociației de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiții în domenii de aplicare a Hotărârii, altele decât cele menționate anterior.

UAT au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, din care au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.

Sprijin financiar pentru persoane cu dizabilități

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată semnificativ, începând cu 1 ianuarie 2018, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Actul normativ modifică normativele privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creșterea ponderii în rândul salariaților.

Copiii cu dizabilități vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat - 89%, iar pentru gradul mediu - 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat și 20% pentru gradul mediu.

O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.

Lasă un comentariu