În librării, Romanul maturității - ,,Băștinașul"

Distribuie pe:

Din luna august, în librăriile târgumureșene Hyperion, Creangă, Luceafărul, precum și la Reghin, poate fi găsit romanul ,,Băștinașul", publicat de Editura bucureșteană Eikon. În romanul prof. dr. Petru ISTRATE ,,se regăsesc înzestrările unui prozator autentic: suflu epic, capacitate de figurare justă a cadrului narativ în detaliile și aspectele lui caracteristice, desen adecvat al personajelor și simț al proporțiilor în articularea subiectului. Cititorul atent poate descifra, în același timp, o bine dozată neutralitate a scriiturii, prin care se evită implicarea sau exacerbarea eului narator, în beneficiul unei percepții echilibrate, suple, a lumii reprezentate de autor, fără emfază sau retorism, în grila unei nevoi de autenticitate a viziunii și a stilului", spunea Iulian BOLDEA.

 Odată cu Revoluția Română din 1989, după prăbușirea unei lumi, personajele cărții, profesori de școală rurală, intră într-o metamorfoză dureroasă în încercarea de a se adapta noului curent. Băștinașul, personajul central al profesorului târgumureșean Petru ISTRATE, este exponentul trecutului, al lumii care se stinge, fabulos și neînțeles, încât poate fi perceput o clipă ca imaginar și totuși atât de real.

Cititorii mureșeni sunt invitați, așadar, la o lectură de calitate, ce reflectă modificările societății, după anul 1989. 

Lasă un comentariu