Guvernul a majorat accizele la carburanți

Distribuie pe:

În ședința de miercuri, 30 august 2017, Guvernul a majorat, prin ordonanță, accizele pentru benzină și motorină.

Conform actului normativ aprobat, accizele pentru benzină și motorină se majorează gradual, în două etapte, respectiv cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, aceste niveluri urmând să fie valabile până în anul 2022, inclusiv.

Executivul susține că, potrivit unei analize realizate de Ministerul Finanțelor, s-a constatat că, deși ponderea taxelor în prețul carburantului este sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană, acest lucru nu este direct corelat cu prețul la pompă al benzinei și motorinei.

De exemplu, în luna iulie 2017, în România, ponderea taxelor în prețul la pompă era cea mai mică din Uniunea Europeană, respectiv 52% din prețul benzinei și 50% din prețul motorinei, în condițiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din prețul benzinei și 57% din prețul motorinei.

Și comparativ cu țările din regiune, ponderea taxelor în prețurile de piață ale carburanților este în prezent mai redusă în România. De exemplu, în Austria, ponderea taxelor în prețurile de piață este de 60% în cazul benzinei și 55% în cazul motorinei, în Polonia - 57% în cazul benzinei și 54% în cazul motorinei, iar în Bulgaria - 53% pentru benzină și 51% pentru motorină. 

Lasă un comentariu