ANIVERSARE CU ÎNVĂȚĂMINTE, LA PRIMĂRIA LUDUȘ

Distribuie pe:

Luni, 4 septembrie 2017, în Sala Căsătoriilor, a Primăriei orașului Luduș, a avut loc o impresionantă sărbătoare a vieții. Eroul sărbătorii a fost un veteran de război, unul dintre sutele de mii de bărbați români, ostași ai Armatei Române, care au luptat cu arma în mână, punându-și în primejdie propria viață, în Al Doilea Război Mondial, în numele neamului românesc și al patriei române, pentru drepturile neamului românesc, pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, răpită în 30 august 1940, de Ungaria horthystă, pentru reîntregirea României, reinstaurarea păcii în Europa și în lume, pentru viața următoarelor generații, inclusiv a noastră, a românilor de la acest început de mileniu III, după Hristos.

Eroul sărbătorii a fost colonelul în retragere Tănasie Fanea. Chiar în acea zi a împlinit nouăzeci și cinci de ani de viață, cei mai mulți dăruiți în folosul semenilor, ca ostaș român, ca soț și tată a cinci copii, ca entuziast participant activ la refacerea României după Al Doilea Război Mondial, ca președinte, foarte mulți ani, al subfilialei Luduș a ANVR.

La zi aniversară, i-au fost alături, în primul rând, cei care au gândit și au pregătit sărbătoarea de familie lărgită, în numele comunității ludușene, domnul Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, însoțit de consilierii prof. Liviu Botezan și jr. Sebastian Căpușan, colonel (r) Sever Popovici, președintele în exercițiu al subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, apoi, invitații de onoare de la Târgu-Mureș, domnul general maior (r) Gheorghe Popa, președintele filialei Mureș a ANVR, prieten și apropiat colaborator al sărbătoritului, domnul Sorin Savu, director de Cancelarie, la Prefectura Mureș, reprezentantul personal al domnului dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, colegii și prietenii, col. (r) Ionel Costin, col. (r) Gheorghe Moldovan, col. (r) Eugen Crișan, iar din partea familiei, doamnele Viorica Vlas (n. Fanea), una dintre fiicele sale, și Lucreția Fanea, noră.

Sărbătoritul, ajutat de fiică și noră, au rememorat principalele momente din timpul participării lui Tănasie Fanea (născut 1922) pe frontul de Vest. După 9 mai 1945, a fost rănit de explozia unei mine. După spitalizare, a fost demobilizat la 15 august 1945. A slujit sub Drapelul tricolor al României timp de 1.037 de zile și nopți. Când s-a întors acasă, avea 23 de ani. A fost angajat la Ocolul Agricol al Plasei Luduș, ca tehnician. În această calitate, a contribuit la aplicarea Reformei Agrare, în anii 1945, 1946, 1947. La 30 decembrie 1960, a fost numit vicepreședinte al Sfatului Popular al orașului Luduș. Din 1962, și-a slujit semenii ca președinte al CAP Luduș, iar din 1965 ca președinte al Uniunii Raionale Luduș a CAP-urilor. S-a pensionat în anul 1981. După Revoluția Română din decembrie 1989, împreună cu vechiul său prieten, alt veteran de război, Anichiti Pantelimon, a creat și a condus subfiliala din Luduș a ANVR. La 15 august 2002, a participat, în calitate de co-organizator, la festivitățile de dezvelire a Monumentului Eroilor, înălțat în cartierul Dacia. În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, în anul 2008, Primăria și Consiliul Local Luduș l-au distins cu titlul de „Cetățean de onoare" al orașului Luduș.

În alocuțiunile rostite cu prilejul aniversării, domnii col. (r) Sever Popovici, generalul maior (r) Gheorghe Popa și Ioan Cristian Moldovan au evidențiat semnificația existenței exemplare a sărbătoritului Tănasie Fanea, pentru generațiile actuale de ludușeni, în mod special pentru tinerii ludușeni, care ar trebui să își amintească mai des despre faptele eroice în slujba patriei ale generațiilor trecute, să cunoască mai bine istoria României și să se implice activ în propășirea patriei române.

LA MULȚI ANI, domnule Tănasie Fanea, iubitul nostru concitadin!

Lasă un comentariu