SE PROPUNE RECALCULAREA UNOR PENSII ANTICIPATE PARȚIALE

Distribuie pe:

Comisia de muncă a Senatului a înaintat spre adoptare un proiect de completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul aplicării condițiilor mai favorabile pentru persoanele care s-au pensionat anticipat parțial înainte de 16 iulie 2016.

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (noul mod de calcul).

Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului", prevede proiectul de lege.

Reamintim că, din 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea începând cu acea dată au beneficiat și beneficiază și în prezent de condiții mai avantajoase, diminuarea cuantumului pensiei stabilindu-se în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul obligatoriu și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet, diminuările pentru fiecare lună de anticipare au fost (și sunt și în prezent) de 0,50% (pentru un stagiu suplimentar de până la un an), 0,45% (peste un an), 0,40% (peste 2 ani), 0,35% (peste 3 ani), 0,30% (peste 4 ani), 0,25% (peste 5 ani), 0,20% (peste 6 ani) și 0,15% (între 7 și 8 ani).

Până la data de 16 iulie 2016, legea pensiilor prevedea că pensia anticipată parțială se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

În baza noului mod de calcul, pensiile anticipate parțiale sunt mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul, care nu ținea seama de anii care depășeau stagiul complet de cotizare.

De altfel, inițiatorii proiectului de act normativ au motivat că măsura propusă are drept scop eliminarea diferențierii aplicate beneficiarilor de pensii anticipate parțiale și pentru restabilirea egalității de tratament.

În cazul în care propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament, promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial, cei vizați, care doresc să le fie recalculat, în avantajul lor, cuantumul pensiei anticipate parțială trebuie să depună cereri la casele de pensii de care aparțin.

Lasă un comentariu