Timpul și...Darul lui Dumnezeu

Distribuie pe:

„Nu mai știm să trăim, nu mai știm să iubim. Singurul lucru care ne mai poate salva este iubirea, iar eu sunt optimist. Sunt sigur că Dumnezeu are planurile lui și pentru noi. Eu sunt conștient că tot ceea ce mi s-a întâmplat mie în lunga viață, vine de la Domnul Dumnezeu". Publicul este stăpânul meu definitiv. El m-a făcut așa cum sunt. Și sunt slavă lui Dumnezeu, fericit. Dumnezeu ne pune degetul pe frunte când reușim să intrăm perfect în pielea personajului.

Dacă Dumnezeu ți-a dat un dar ești obligat să răspunzi acestui dar. Este profund condamnabil să lași o vocație în paragină, să nu-i dai prilejul să se împlinească sau măcar să se verifice într-un fel. Tot ceea ce sunt eu, sunt datorită lui Dumnezeu și părinților mei. Harul nu se poate imita; dragostea și credința nu se pot învăța".

Radu Beligan (1918-2016), actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 2004. În anul 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă pe scena unui teatru. Radu Beligan a interpretat în peste 70 de ani.

***

„Pe lângă anotimpuri noi avem timpurile și avem apoi zilele și nopțile. Fiecare cu frumusețea lor. Ne învârtim așa, ca într-o carte și deslușim numai bucurii. Exact așa cum un tată care îi prezintă copilului diverse mijloace de a-l distra, de a-i face bucurii. Exact așa face Dumnezeu cu noi și-i păcat că nu suntem întotdeauna conștienți de acest lucru, cum de altfel nici copilul nu este conștient de bucuriile pe care i le face tatăl sau mama. El crede că așa trebuie să fie. Abia atunci când nu mai are cine să-i facă bucurii, abia atunci începe să plângă: «Unde-i tata, unde-i mama?» Abia după ce tata și mama s-au înstrăinat puțin. Tot așa cu Dumnezeu: După ce L-am pierdut, și necazurile ne-au încolțit, ne dăm seama de marea pierdere suferită!"

IUSTINIAN CHIRA MARAMUREȘANUL (1921-2016), arhiepiscop onorific român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1941 a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele de IUSTINIAN.

***

„Dumnezeu, Îmbracă cerul cu nori, / Împrospăteză pământul cu ploi. // Dăruiește munților iarbă și verdeață, Toate în folosul omului. // Căci cerul îi este leagăn Domnului, / Pământul desfătare . // Munții nu au nimic de ascuns / Privesc sus și falnic / Și știu să mulțumească / Pentru darul de a fi Mari și tari / Sub soare." (Psalmul 146)

Cornelia Jinga Hetrea (1953-), profesoară, poetă, pictoriță

P.S. „Dumnezeu să aibă milă de noi și să ne binecuvinteze, să facă să lumineze peste noi Fața Lui ca să se cunoască pe pământ calea Ta, și pentru toate neamurile mântuirea Ta. Binecuvintează-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvintează-ne pe noi, Dumnezeule, și să se teamă de tine toate marginile pământului". (Psalmul 66, 1-2; 6)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu