„PUNȚI DE LUMINĂ"… LA CEAS DE ECHINOX

Distribuie pe:

Imnul Național, Imnul ASTREI și „Tatăl nostru" - neam, cultură, credință!

Sub semnul de lumină al acestor indestructibile, durabile repere identitare, proiectul cultural „Punți de lumină" a împlinit cinci ani de existență și… rezistență într-o lume „întoarsă pe dos", măcinată de vanități și orgolii, tot mai indiferentă, dacă nu chiar ostilă față de actul cultural autentic și de făptuitorii lui.

Perseverentă, pretențioasă și tenace, președinta Asociației Culturale „Punți de lumină", scriitoarea și jurnalista Mariana Cristescu, șef Secție Cultură a cotidianului „Cuvântul liber" - răsplătită, recent, de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România cu Marele Premiu pentru Presa Scrisă pe anul 2016 - reușește, cu fiecare ediție, să înscrie „Punțile…" în cartea de vizită a spațiului spiritual mureșean, sporindu-i autenticitatea și prestanța.

Cea mai recentă manifestare circumscrisă „Punților de lumină" a debutat…la ceas de echinocțiu, vineri, 22 septembrie, la sala „Tonitza" a Hotelului „Continental" din Târgu-Mureș, desfășurându-se sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (președinte Doru Dinu Glăvan) în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, Direcția pentru Cultură Mureș, Editura „Vatra Veche" (director dr. Nicolae Băciuț) și Despărțământul Județean Mureș al ASTREI (președinte Lazăr Lădariu).

Alături de președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în rândul invitaților de onoare s-au numărat: Al. Florin Țene - președintele Ligii Scriitorilor Români, prof. univ. dr. Honoris Causa Onufrie Vințeler („dascăl destoinic, entuziast și priceput, părinte bun și iertător al studenților săi", după cum își amintește un fost student), Mircea Dorin Istrate, președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor, criticul teatral Zeno Fodor, manifestarea fiind moderată de Mariana Cristescu, președinta Asociației Culturale „Punți de lumină", și de Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR.

În premieră - a anunțat moderatoarea, muzica de operă a fost prezentă la „Punți", prin prezența, ca invitate de onoare, a sopranei Liliya Sholomey, de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu" din Chișinău, Artist Emerit al Republicii Moldova, și a pianistei Marina Mamaliga, de la aceeași instituție de cultură de dincolo de Prut.

…Încât, la această ediție a „Punților…", muzica de operă, tezaurul folcloric și muzica folk au făcut „casă bună". Exprimându-și credința că „putem face lumea mai bună prin cântec", Leontina Pop a interpretat câteva din cunoscutele-i cântări de pe Mureș, anunțându-i pe cei prezenți că noul său album aniversar (60/40 - respectiv, 60 de ani de viață și 40 de ani de carieră) va cuprinde (și) o piesă dedicată Centenarului Marii Uniri, piesă al cărei text îi aparține. Folkul a fost reprezentat de reghinenii Enea și Smaranda German, alături de Jancsi Géczi, cu piese pe versuri (inclusiv) ale poeților mureșeni Lazăr Lădariu și Nicolae Băciuț (cu intermezzo-uri lirice asigurate de actrița și jurnalista Simina Cota), iar poezia și-a găsit rostirea în recitalul de mare forță al actriței și dascălului universitar conf. dr. Cristinela Olăreanu, cu un „regal" din sonetele lui Vasile Voiculescu. „O samă" de poeme din viitorul volum al Magdalenei Dorina Suciu (Fărăgău) a completat capitolul „Poezie".

Meșteșugit orânduite de „cărturăresele" Elena Horhat și Marinela Secărean de la Librăria Hyperion, cărțile au fost… la înălțime. Autorii: Lazăr Lădariu, Valentin Marica, Mariana Cristescu, Răzvan Ducan, Nicolae Băciuț, părintele Gheorghe Șincan, Al. Florin Țene, Ileana Sandu, Mihaela Rașcu, Titina Nica Țene etc. și-au prezentat ori le-au fost prezentate cele mai recente volume.

Pictura a fost prezentă grație artiștilor plastici Rodica Olteanu (București) și Marcel Naste (Reghin) ale căror lucrări au transformat ad-hoc incinta în expoziție de pictură, autorii vorbind despre rolul și rostul artei într-o lume în care, ca s-o cităm pe dna Cristinela Olăreanu „ne-am sălbăticit și parcă ne e teamă să mai iubim…"

La cinci ani de… „Punți de lumină", Mariana Cristescu, în calitate de președinte al Asociației Culturale pe care o conduce, a acordat, din partea Asociației, DIPLOMA EXEMPLARIUM celor mai apropiați și fideli colaboratori, în rândul cărora se numără: Zeno Fodor („exemplu de verticalitate și solidaritate de breaslă"), Liliya Sholomey, Marina Mamaliga, Doina Pătraș, Marina Kulcsar-Pârvu, Șerban Cionoff, Doru Dinu Glăvan, Valentin Marica, Rodica Olteanu, Răzvan Ducan, Mircea Dorin Istrate, părintele dr. Gheorghe Nicolae Șincan, Lazăr Lădariu, Al. Florin Țene, Titina Țene, Nicolae Băciuț, Cristinela Olăreanu. Din partea Ligii Scriitorilor Români, președintele Al. Florin Țene a decernat distincția Virtutea Literară poetului Mircea Dorin Istrate, în timp ce Trofeul „Pro Adevăr - pentru promovarea sportului" i-a revenit președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan. Din partea filialei mureșene a Ligii, un „Hrisov întru luare aminte" a fost acordat, de către președintele filialei, publiciștilor Mariana Cristescu, Al. Florin Țene și D.D. Glăvan.

„De ce e nevoie de aceste Punți de lumină? Pentru a dovedi că România nu este - cum ar vrea-o unii - o Sahară culturală, ci o țară a culturii. Salvarea prin cultură este șansa noastră de a ne salva ca țară, dacă nu vrem să fim împinși la marginea răului, a neîmplinirii și a uitării", sintetiza, în cuvântul său poetul și publicistul Lazăr Lădariu, plasând, metaforic, manifestarea sub genericul „Salvarea prin cultură".

„Să demonstrăm că suntem o forță, în literatură, dincolo de găștile care s-au format", îndemna la rândul său, dr. Nicolae Băciuț, anunțând mai multe proiecte literare aflate în lucru, printre care: un număr al revistei Vatra Veche, dedicat scriitorului Mihai Sin (care ar fi împlinit, în noiembrie, 75 de ani), un festival de literatură sub genericul „Romulus Guga", întâlniri literare cu scriitori mureșeni, la Reghin, un pelerinaj la Răstolița (unde este înmormântat Romulus Guga) ș.a.

În fine, dar nu în ultimul rând, în ce privește recentele încercări de destabilizare (ca să spunem doar atât) a UZPR, președintele (legitim!) Doru Dinu Glăvan a ținut să precizeze că Uniunea, care numără în prezent aproape 2.500 de membri, este o breaslă puternică, profesionistă, care face lucruri bune, mai ales în presa culturală. „Din păcate, atunci când lucrurile merg bine, cineva trebuie să le stopeze. În ce mă privește, nu sunt în dispută cu nimeni. Am un zid pe care trebuie să-l apăr și fac acest lucru cu iubire și prietenie. Știu să iubesc și simt că Dumnezeu e lângă mine", a conchis președintele UZPR, a cărui inițiativă de instituire a Zilei Ziaristului Român, ca să dăm doar un exemplu, are parte de șicane, răstălmăciri, obstacole și săgeți otrăvite, nu doar dinspre „o anumită parte a presei", ci și dinspre cei care hotărnicesc destinele culturii patriei.

Dar… la musique avant toute chose… Sub genericul „Opera Forever", un recital extraordinar, prezentat de Mariana Cristescu (în calitate de muzicolog) desfășurat sâmbătă, 23 septembrie, la Sala Mică a Palatului Culturii, susținut de soprana Liliya Sholomey și pianista Marina Mamaliga ne-a încântat pe toți cei prezenți, reamintindu-ne de Cioran… forever: „Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica".

 

Lasă un comentariu